Od pátku do neděle zemřelo na silnicích jedenáct lidí

Praha - V prvních třech srpnových dnech zemřelo při nehodách na českých silnicích podle předběžných údajů jedenáct lidí. Dopravní nehody v pátek vyžádaly čtyři oběti na životech, v sobotu tři lidské životy a dnes do 16:00 zemřeli na silnicích čtyři lidé. Dosud nejtragičtějšími dny letošních prázdnin byly podle statistik úterý 22. a čtvrtek 24. července, kdy zemřelo shodně po sedmi obětech.

V pátek vyjížděli policisté k 475 dopravním nehodám, při nichž bylo těžce zraněno devět lidí a 91 utrpělo lehká zranění. Smrtí jednoho člověka a zraněními dalších šesti lidí včetně sedmileté dívky skončila v pátek kolize dvou osobních automobilů v Praze 5. Na rychlou jízdu doplatil životem také dvaatřicetiletý motorkář. Na čtyřproudé komunikaci mezi Českými Budějovicemi a Lišovem nezvládl svůj stroj a narazil do svodidel.  

V sobotu ráno zemřel v Boršově na Svitavsku chodec, kterého podle policistů zřejmě srazilo vozidlo. Stejný osud potkal také dvaačtyřicetiletého muže, který šel po okraji dálnice D1 ve směru na Prahu a na 163. kilometru ho usmrtilo auto. Při nehodě mezi Oleksovicemi a Hostěradicemi na Znojemsku zahynul v ranních hodinách jedenatřicetiletý řidič taxislužby. Muži se stal zřejmě osudným mikrospánek. Podle policejních statistik se v sobotu stalo 331 nehod. Vyžádaly si 12 těžce zraněných lidí a 73 lehce. 

Smrtí řidičky a zraněním dalších čtyř lidí skončila nehoda, která se stala dnes časně ráno na začátku Českých Velenic na Jindřichohradecku. Srazil se při ní devatenáctiletý řidič peugeotu z Českých Velenic a dvaatřicetiletá řidička Škody Forman. Smrtí zaplatil dnes za rychlou jízdu i sedmatřicetiletý motorkář. U obce Kařez na Plzeňsku narazil se svým strojem do betonového sloupu veřejného osvětlení, těžkým zraněním na místě podlehl. Za obcí Malý Újezd na Mělnicku zemřel na silnici cyklista, kterého srazil osobní vůz. Jednapadesátiletý řidič osobního automobilu nepřežil havárii na silnici mezi Počátkami a Polesím na Pelhřimovsku. Vůz při havárii narazil do stromu, zraněného řidiče se záchranářům nepodařilo udržet při životě.

Za první prázdninový měsíc zemřelo na silnicích podle předběžných statistik méně lidí než v loňském roce, ubylo také nehod. Počet obětí i havárií je ale vyšší než v prvním prázdninovém měsíci roku 2006, kdy začal platit bodový systém. Letos zemřelo v červenci při 12.670 haváriích 91 lidí, tedy o 26 méně než ve stejném měsíci loňského roku. O 2646 se snížil i počet nehod. Počty obětí i havárií jsou ale vyšší než v sedmém měsíci roku 2006, kdy při 11.721 nehodách zahynulo 73 lidí.