Veřejnost má o nestrannosti soudů vážné pochybnosti

Praha - Důvěra lidí v nestrannost soudů je podle aktuálního průzkumu agentury STEM nejnižší od roku 1999. O tom, že naše soudy odvádějí dobrou práci, pochybují více než dvě třetiny lidí. Téměř stejný počet má pochybnosti i o jejich objektivitě a nestrannosti. Jednoznačně kladně hodní práci soudů pouze 3 procenta dotázaných.

K největšímu propadu důvěry v nezaujatost soudů došlo v letech 1997-1999. Současný vývoj odráží kritickou reakci veřejnosti na nízkou výkonnost a pomalost našich soudů a také na řadu netransparentních nebo nedotažených soudních procesů.

K ojedinělému vzestupu kladných názorů na práci soudů došlo v roce 2002, kdy se příznivé hodnocení vyhouplo na 41 procent. Vzestup tehdy odrážel celkově optimističtější nálady veřejnosti, které se projevily i ve vyšší důvěře v další státní instituce.

Příznivější pohled na práci našich soudů mají zejména lidé s vyšším životním standardem, vysokoškolským vzděláním, voliči ODS a také mladá generace. Podstatně méně příznivě ji hodnotí sympatizanti dalších dvou vládních stran. Stoupenci ČSSD a zejména KSČM posuzují nezaujatost soudů mnohem kritičtěji.