Na českých silnicích umírá stále více chodců

Praha -  V České republice od roku 2006 stoupá počet nehod zaviněných chodci. Za první půlrok letošního roku jich zemřelo sto, tedy o dvacet víc, než za stejné období roku 2007. O třináct nehod víc zavinily děti.

 Nejčastější příčinou nehod chodců je náhlé vbíhaní do silnice. Počet mrtvých stoupá taky kvůli nedostatečné viditelnosti chodce. „Chodci si nejsou vědomi toho, že musí dodržovat dopravní předpisy. Chovají se jako nezranitelní a přitom patří k nechráněným účastníkům silničního provozu,“ konstatuje instruktor bezpečné jízdy z Besipu Jan Pechout.

Zákon totiž pěším nepřikazuje nosit reflexní materiály. Chodci nemají povinnost se ne rozdíl od cyklistů v noci nijak osvětlovat. Podle Blanky Sunkovské z Besipu, se proto uvažuje o změně zákona. Díky odrazkám na oblečení by byli chodci pro řidiče o mnoho lépe viditelní.

Zatímco počty smrtelných nehod chodců stále narůstají, statistiky kolizí cyklistů klesají. V prvních šesti měsících jich při 902 nehodách zemřelo 35, což je o deset méně než za stejné období v roce 2007.