V Nových Heřminovech bude referendum proti stavbě přehrady

Ostrava - Zastupitelé Nových Heřminov na Bruntálsku schválili vyhlášení referenda o zabránění stavbě protipovodňové přehrady. Návrh občanského sdružení Obava podpořilo šest zastupitelů, proti byl jen starosta. Referendum by se mělo konat 30. srpna. Negativní postoj obce ale pravděpodobně stavbu jen zpozdí. Ochranná přehrada totiž pravděpodobně splní parametry stavby ve veřejném zájmu.

Zatopení části obce schválila v dubnu vláda jako protipovodňové opatření na řece Opavě. Podle vládního plánu by ale o byt přišly téměř tři desítky rodin.

Na dnešní mimořádné zasedání zastupitelstva dorazilo jen 15 obyvatel Nových Heřminov. Podle starosty Radovana Jílky jsou už lidé celou situací znechuceni.

Ministr životního prostředí Martin Bursík už dříve řekl, že stát obci pomůže s dalším rozvojem a se získáním peněz z evropských fondů. Jílka to považuje za samozřejmost: „Pokud nám stát zatopí dvě třetiny území obce tak očekávám, že bude iniciovat a zaplatí vznik nového územního plánu a další věci potřebné k tomu, aby obec přežila.“ Zatím není jasné, kolik peněz by vedení obce mohlo na rozvoj získat.