Důvodem vyšetřování Rosnerových je prý problémový syn

Brno - Pěstouni Blažena a Ladislav Rosnerovi z jihomoravského Slavkova zůstávají ve vazbě. Krajský soud v Brně rozhodoval o jejich stížnosti, z vazby je ale nepropustil. Policie teď ve Vyškově vyslýchá obviněné i děti svěřené jim do péče. Manželé jsou podezřelí, že děti nepřiměřeně tvrdě trestali. Známí rodiny jsou přesvědčeni, že za vyšetřováním jsou problémy s jedním ze synů.

Manželé Rosnerovi musí zůstat za mřížemi. Před čtrnácti dny byli zatčeni proto, aby neovlivňovali děti nebo neutekli. Přesný důvod vyšetřování a zadržení pěstounů není znám. To, co se v rodině Rosnerových stalo, odhalí až psychologové ve svých znaleckých posudcích. „Procesní úkony a jejich výsledek nebude v této fázi trestního řízení nikdo komentovat,“ uvedla státní zástupkyně Martina Klvačová. 

Devět dětí, o které se Rosnerovi starali, zůstává v brněnském ústavu Kociánka. Vyšetřovatelé nedoporučili, aby je kdokoli navštívil. Děti ale pravděpodobně vědí, kde rodiče jsou. Mají mobilní telefony a přístup na internet. „Jsou zvyklé na svou rodinnou komunitu, takže se ptají a telefonují si,“ potvrzuje ředitel Kociánky Jiří Podlucký.

Rodina spekuluje, že za vším je hádka s rodiči, kterou natočil na mobilní telefon jeden ze synů - podle příbuzných problémový. „Mysleli, že to zvládnou. Ale ono se to při tolika dětech zvládá těžko. Navíc když je tam ještě dítě, které naprosto nerespektuje normy a je v podstatě nezvladatelné,“ popisuje ředitelka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Problémové dítě může podle psychologů ovlivnit chod celé domácnosti. S tím ale musí náhradní rodiče počítat. Všichni pěstouni proto musí projít přípravou, včetně psychologických testů.

Po čtrnácti dnech můžou Rosnerovi o propuštění z vazby usilovat znovu. Jejich advokát ale odmítá sdělit, jestli stížnost znovu podá.