U soudu pokračuje kauza údajně zkaženého masa v Hypernově

Praha - U Obvodního soudu pro Prahu 5 pokračuje proces s trojicí někdejších zaměstnanců obchodu Hypernova. Obžaloba je viní z toho, že v prodejně v pražských Nových Butovicích nabízeli prošlé masné výrobky. Obžalovaní měli v roce 2005 opakovaně manipulovat s dobou trvanlivosti masa a masných výrobků. Podle žalobců se tím dopustili ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými potřebami. Hrozí jim až dva roky vězení, případně peněžitý trest.

Jako první vypovídal soudní znalec objednaný Aholdem. Podle něj k údajně závadnému masu nebyl zavolán státní dozor a podklady pro jeho zkoumání tak nebyly dostatečné.

Dále vypovídala bývalá zaměstnankyně Aholdu, která u soudu řekla, že vedoucí pracovník masného úseku hypermarketu a dva řezníci údajně přikazovali svým podřízeným, aby přebalovali maso s prošlou dobou použitelnosti, oštítkovali ho etiketami s novým datem trvanlivosti a vraceli zpět do regálů k prodeji. Pokud byly produkty již natolik zkažené, že zapáchaly a viditelně se rozkládaly, nechali je prý naložit do marinády a tepelně upravit nebo použít na výrobu uzenin.

Tehdejší zaměstnanci Hypernovy mohli podle obžaloby výrobou potravin způsobit nejrůznější onemocnění a intoxikaci nebo dokonce ohrozit životy lidí. V masu se totiž podle znaleckého posudku přemnožily bakterie, které způsobují například salmonelu nebo listerii.

Případ odstartoval jeden z řezníků pražského obchodu Jaroslav Strnad, který natočil maso v hypermarketu skrytou kamerou. Záběry odvysílala televize Nova spolu s jeho výpovědí o tom, jak musel prošlé výrobky přeštítkovávat. O několik dní později se v podobném smyslu vyjádřily i některé další zaměstnankyně masné sekce Hypernovy.

Všichni tři již při minulém líčení obvinění popřeli. Vypověděli, že byl Strnad alkoholik, který měl na pracovišti nesčetně problémů nejen se svými nadřízenými, ale i spolupracovníky. Záběry prý natočil několik dní poté, co se v obchodu odmítl podrobit dechové zkoušce a do práce se již nikdy nevrátil. Obchod v Nových Butovicích byl podle nich jeden z nejpřísněji kontrolovaných ohledně kvality výrobků, protože ve stejné budově sídlilo vedení celé společnosti.