Gymnáziu Pod Vyšehradem škrtnul magistrát dotace

Praha - Soukromému gymnáziu Pod Vyšehradem, které se v posledních měsících "proslavilo" podivnou maturitní zkouškou jednoho ze svých studentů, odebral magistrát část dotací na příští školní rok. Škole by měla zůstat základní dotace ve výši 60 procent příspěvku na žáka, stanoveném ministerstvem školství. Magistrát ale odstoupil od smlouvy o zvýšené dotaci na školní rok 2008/09, gymnázium tak přijde o téměř tři miliony korun. Česká školní inspekce navíc předloží ministerstvu návrh na výmaz gymnázia z rejstříku škol.

Tato dotace činila v loňském roce asi 3,5 milionu korun, letos by ale byla nižší, protože školu na protest proti nejasnému průběhu maturity studenta Martina Bartáka opustilo 25 studentů. „Pochybení, ke kterým při maturitě došlo, považujeme za natolik závažná, že jsme se rozhodli odstoupit od smlouvy o zvýšené dotaci,“ vysvětlil krok magistrátu ředitel odboru školství Pavel Drtina. Gymnázium je vedle státních dotací financováno také ze školného, které by podle Drtiny mělo pokrýt provozní náklady.

Inspekce chce gymnázium vymazat z rejstříku škol 

Inspekce, která nedávno případ prošetřila, považuje situaci za natolik vážnou, že se rozhodla využít jediný nástroj postihu, který má. Ministerstvu chce proto podle svého mluvčího Libora Vacka podat návrh na výmaz gymnázia z rejstříku škol. Inspektoři tak chtějí dát najevo, že podobné praktiky ve školách nehodlají tolerovat. K rozhodnutí přispěly i nedávné spekulace o možné korupci.

Podivná maturita studenta Bartáka

Martin Barták, syn šéfa Polikliniky Modřany, dostal při druhé výjimečné komisionální zkoušce ze španělštiny trojku. Známku, která ho připouštěla k maturitě, prosadila předsedkyně zkušební komise Markéta Šimková, přestože ostatní učitelé trvali na pětce. Někteří pedagogové poté odmítli Bartáka u maturity zkoušet a studenti kvůli podivné zkoušce protestovali. Šimková později uvedla, že od Bartákova otce dostala ona i další učitelé peníze za účast v komisi. Případem se zřejmě bude zabývat policie.

Česká školní inspekce
Zdroj: ČT24