Na přechodu pro chodce v Nové Pace chybí bílé pruhy

Nová Paka - Na novém kruhovém objezdu před supermarketem v Nové Pace chybí přechod pro chodce. Dopravní značky na přechod upozorňují řidiče, ale na silnici chybí bílé pruhy. Objezd leží na hlavním tahu z Prahy do Krkonoš a tak tudy projedou denně tisíce aut. Novopačtí se proto na nebezpečný úsek stěžují a bojí se o svou bezpečnost.

„Pokud na přechod upozorňují svislé značky, musí být přechod označen také na silnici bílými pruhy,“ vysvětluje dopravní policista Lubomír Šitina. Svislé značky sic upozorňují řidiče na to, aby dávali pozor na chodce, ale pokud si nevšimnou toho, že na místě měl být vyznačen přechod pro chodce, můžou snadno způsobit dopravní nehodu.

Stávající situace se nelíbí ani novopackému městskému úřadu. „Není to v souladu s projektovou dokumentací a stavba není zkolaudovaná, také to nemusí být bezpečné pro chodce,“ říká Karel Bárta z městského úřadu.

Předčasné užívání malé okružní křižovatky povolil Krajský úřad. I přes nedodělky, včetně chybějících pruhů na přechodech. Podle úřadu nebránily provozu ani bezpečnosti.

Křižovatku postavila před svým supermarketem společnost Lidl, která měla tyto práce, včetně dopravní označení ukončit během července. Ředitelství silnic a dálnic společnosti povolilo prodloužení, kvůli špatné projektové dokumentaci. Přechod by měl být tedy dokončen do konce srpna.