Soud zprostil Koloce v kauze Rubena obžaloby

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové zprostil bývalého automobilového závodníka Martina Koloce v případu Rubena obžaloby. Koloc byl obviněn z toho, že v devadesátých letech společně dalšími lidmi uzavíral pro Rubenu nevýhodné smlouvy, které měly podnik připravit až o čtvrt miliardy korun. Státní zástupkyně požadovala pro Koloce osm let vězení.

„Jednalo se o organizované jednání, které bylo dopředu naplánované a musela se na něm podílet řada osob, které měly přístup k ekonomickým informacím,“ řekla novinářům státní zástupkyně Ilona Kufčáková.

Koloc svým jednáním podle spisu začátkem devadesátých let pomohl jiným osobám k tomu, aby uzavřely smlouvy, které byly pro Rubenu nevýhodné. Rubena například levně prodala své stroje, ale potom si je zpětně za vysoké částky opět pronajímala - aniž by technologie opustila gumárenské haly. Koloc se měl podílet také na vyvedení stovky milionů korun z podniku.

Kolocovi obhájci uvedli, že žádné tvrzení obžaloby se v hlavním líčení, které trvá od loňského září, neprokázalo. Připustili ale, že jistá podezření přetrvávají. Obhájci popřeli, že by se Koloc na přípravě pro Rubenu nevýhodných smluv jakkoli podílel. Zdůraznili, že škoda Rubeně nevznikla a nehrozila. Navrhli proto Koloce obžaloby zprostit. Soud vynese rozsudek odpoledne.

Koloc žije od roku 2004 na Seychelách, z dnešního jednání se kvůli nemoci omluvil

Koloc, na kterého je od roku 2004 vydán mezinárodní zatykač, podle svého advokáta pobývá na Seychelách. Z dnešního líčení se pro nemoc omluvil.

Obžaloba viní ze stamilionových podvodů v Rubeně Náchod také čtveřici bývalých manažerů podniku. Krajský soud v Hradci Králové, který jim v jiném řízení již dříve uložil tresty od čtyř do 6,5 roku vězení, je letos viny zprostil. Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by jednáním obžalovaných vznikla společnosti škoda. Státní zástupkyně se proti verdiktu hradeckého soudu odvolala.