Sedmiletá dívka zemřela na otravu mochomůrkou zelenou

Ostrava - Sedmiletá školačka dnes ráno v Ostravě zemřela na následky otravy pravděpodobně muchomůrkou zelenou. Čtyřčlenná rodina jedla houby o víkendu, u dcery a tříletého syna se v pondělí objevily zdravotní potíže. Dětská lékařka i pohotovost ale zhodnotily její stav spíše jako virózu. Na specializované pracoviště se tak dívka dostala až v úterý večer. Lékaři o její život marně bojovali desítky hodin. Mladší bratr je v pořádku. Smrtí dítěte se už začala zabývat policie. Lidé si muchomůrku zelenou často pletou se žampionem nebo s bedlou.

„I přes dotazování lékařů jsme nezjistili žádné závažné skutečnosti, propustili jsme dítě po vyšetření do domácího léčení,“ řekla mluvčí nemocnice Anna Vidiševská. Stav se ale nezlepšil a rodiče se v úterý dopoledne s holčičkou vrátili. „Dítě bylo ve vážném zdravotním stavu. Lékaři provedli další vyšetření a rodiče až na opětovný a výslovný dotaz uvedli, že v sobotu jedli houby,“ dodala mluvčí. Dívka podle ní jedla pokrm jak v sobotu, tak i v neděli.  

Když už se nevolnosti projeví, bývá pozdě 

„Je na 99 procent jisté, že je to otrava muchomůrkou zelenou,“
uvedl primář odd. dětské resuscitační a intenzivní péče FN Ostrava  Michal Hladík. Jeho předpoklad potvrdily i laboratorní testy, podle kterých šlo o otravu jedním z druhů muchomůrky zelené, respektive hlíznaté, která se po požití neprojevuje výraznými nevolnostmi. „Pokud se projeví, bývá už většinou pozdě. Když se lékař včas nedozví, že došlo k požití hub, končí případy tragicky,“ řekla Vidiševská. 
 
Muchomůrka zelená je nejjedovatější česká houba. „Otrava se neprojeví bezprostředně, ale až po šesti až deseti hodinách,“ upřesnil předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Za 12 až 24 hodin po požití se rozvíjejí zažívací potíže. Po 48 až 96 hodin selhávají ledviny a játra. Pro přežití je rozhodující zahájení léčby v prvních hodinách. V Česku je intoxikace muchomůrkou zelenou zaznamenána ročně u deseti až 20 pacientů, přibližně čtvrtina z nich zemře.