KSČM: Privatizace je nutné zastavit

Praha - Připravované prodeje státního majetku do soukromých rukou je nutné podle opoziční KSČM zastavit a tam, kde to není možné, tak si alespoň ponechat většinový podíl. Týká se to dopravy a spojů nebo energetiky, které jsou rozhodující pro chod národního hospodářství a mají vliv na informační toky. Opoziční souputníci ČSSD se ale na privatizaci dívají jinak, mají měkčí požadavky.

„Privatizace přinese toky do státního rozpočtu, ale jen jednorázově. V poslanecké sněmovně budeme dělat vše pro to, aby privatizační projekty neuspěly,“ prohlásil poslanec za KSČM Karel Šidlo. „Sílu na to ale realisticky nemáme, zájem na tom by měly mít všechny levicové strany,“ vybídl kolegy.

Příkladem za všechny, kde opoziční ČSSD s komunisty zatím nenachází společnou řeč, je prodej pražského letiště. Stínový ministr dopravy za ČSSD Roman Onderka preferuje prodej pražského ruzyňského letiště strategickému partnerovi. Stát by si měl v podniku podržet oproti požadavku komunistů jen blokační třetinovou minoritu.

Onderkův stranický kolega a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka minulý měsíc prohlásil, že dává přednost pronájmu letiště, nebo prodeji menšinového podílu.

Podle Onderky by však prodej strategickému partnerovi znamenal větší výnos a spolu s minoritou státu by zajistil další rozvoj letiště. Peníze z prodeje by podle něj měly z větší části směřovat do fondu dopravy a zbytek například na rozjezd důchodové reformy.

Vláda hodlá letiště prodat v následujících měsících, nový majitel by měl být znám ve druhé polovině příštího roku. Vedle strategických podniků, jako jsou ČSA, Letiště Praha, Budvar a Česká pošta, chystá podle Šidla vláda Mirka Topolánka do konce funkčního období ještě i další privatizace, mezi nimi i například Lesů ČR. Vláda ale již uvedla, že privatizaci lesů a Budvaru v tomto funkčním období nelze stihnout.