Klaus: Olympiáda má zůstat primárně sportovní akcí, nikoliv politickou

Lány - Olympijské hry v Číně  odklánějí od původního sportovního poslání k politickým debatám a zbytečnému napětí. Prezident Václav Klaus tak v exkluzivním rozhovoru pro Českou televizi kritizoval přílišnou roli politiky v nadcházejících olympijských hrách v Pekingu. "Musíme především vidět fakt, že míra občanské svobody je dnes diametrálně odlišná od situace z doby před několika desítkami let," upozornil prezident v rozhovoru.

Klaus rovněž nesouhlasí s mnoha aspekty čínského pohledu na lidskou svobodu, považuje však hrdinské kritizování čínských poměrů z tisíce kilometrů vzdálených míst jako zbabělé gesto.

Být přímo u olympijského dění je silným zážitkem

Klaus o politice a olympiádě:

„Olympiáda je pokaždé úžasná sportovní akce, i když z mého pohledu byla silnějším zážitkem účast na zahájení dvou posledních olympiád, kterého jsem se osobně zúčastnil,“ zavzpomínal.

Při návštěvě dvou posledních her v Aténách a Turíně prezidenta překvapila především nepatrná divácká účast při některých sportech. „Stálé rozšiřování škály sportů v programu her nepovažuji za šťastné. U řady závodů opravdu fandí pouze trenéři a realizační tým účastníků, sportoviště jsou od sebe často vzdáleny desítky kilometrů, což k větší podpoře diváků také nepřispívá,“ domnívá se.

Prezident se těší na košíkovou

Olympijský program během nasledujících týdnů nabídne více než bohatý výběr. Prezident by si rád našel čas na sledování některých disciplín, avšak za hlavní problém považuje chaotičnost a nepřehlednost olympijského programu.

„Pokud běží přenosy 24 hodin denně na několika kanálech zároveň, je obtížné najít a sledovat určitou věc, rád bych si však jako bývalý basketbalista nenechal ujít právě tento sport,“ dodává Klaus.