Pardubice koupí autobusy na zemní plyn

Pardubice - Pardubický dopravní podnik chce ušetřit finance za městskou hromadnou dopravu. Za plného provozu proto vyzkoušel autobus poháněný zemním plynem. Současný vozový park je už zastaralý a náklady rostou i se stále vyššími cenami nafty. Dvacet nových ekologických autobusů s výstavbou čerpací stanice přijde na zhruba 165 milionů korun.

Dopravní podnik má zájem o dvacet autobusů s označením CNG. „Zemní plyn je zcela určitě zajímavou alternativou, která může snížit náklady provozovatelům dopravních prostředků. Otázkou je, zda v budoucnosti při masovějším využití, nebude toto médium zatíženo nějakými novými daněmi,“ vysvětluje mluvčí ÚAMK Pavel Kuchálik.

Podle ředitele pardubického dopravního podniku Jana Brebery by za současných podmínek autobusy na plyn s životností osm let městu ušetřili až 20 milionů korun. Podmínkou nákupu je výstavba vlastní čerpací stanice. Dopravní podnik už pracuje na projektech, aby na autobusy i plničku plynu získal evropské dotace. Poukazuje přitom na další technologické výhody včetně hydraulického náklonu vozidel, který usnadní cestování fyzicky handicapovaným občanům.

První nové ekologické autobusy by měly provozně dražší naftové vozy nahradit v příštím roce, kdo je dodá, není stále jisté. „My budeme samozřejmě muset vypsat řádnou veřejnou zakázku, do které se bude moci přihlásit každý výrobce autobusů s tímto pohonem,“ říká mluvčí dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Průměrné stáří současných autobusů je zhruba osm let. Každoročně pardubický dopravní podnik přepraví zhruba 30 milionů cestujících.