Na Národní třídě se vzpomínalo na oběti barmské totality

Praha - Na Národní třídě v Praze, na místě připomínajícím Sametovou revoluci, se vzpomínalo na tragédii, kdy při brutálním potlačení lidových, pro-demokratických demonstrací v Barmě v srpnu roku 1988 barmská armáda zastřelila tisíce lidí. Účastníci pietní akce, kteří zapálili desítky svíček se jmény barmských politických vězňů, ale vzpomínali i na loňskou šafránovou revoluci.

„Smyslem kampaně je upozornit na stále se neměníci situaci v Barmě a na situaci politických vězňů,“ vysvětluje Sabe Amthor Soe, spoluzakladatelka Barmského centra v Praze. Podobné akce pořádali Barmánci žijící v exilu i na dalších místech světa.

Pietu přišla podpořit ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková s tím, že „Česká republika musí upozornit na porušování lidských práv v Barmě a na to, jakou úlohu v tom hraje Čína.“

Asi padesátka účastníků akce si nejprve vyslechla, jak vojenská junta zachází s vlastními lidmi, a poté položila svíčky u památníku Sametové revoluce. Úsilí Barmského centra má vyvrcholit v sobotu 16. srpna ve Stromovce, a to akcí s názvem Sportem za lidská práva v Barmě.