Kouření v letadlech a vlacích nechtějí znovu povolit ani dopravci

Praha - Skupina poslanců chce za určitých podmínek znovu povolit kouření na některých veřejných místech. Proti záměru jsou ale nejen lékařští experti, ale i samotní dopravci. ČSA například upozorňují na řadu leteckých katastrof, kde byl příčinou nedopalek. V roce 1973 se například na lince Rio de Janeiro - Paříž otrávilo z kouřových zplodin 116 lidí. Pro České dráhy (ČD) by to znamenalo milionové investice. Protikuřáckou normou se bude v září zabývat hospodářský výbor sněmovny. Poslanci by ji měli dostat do rukou o měsíc později

V současné době je kouření zakázané například ve vlacích, letadlech nebo veřejných budovách. Poslanci, kteří chtějí kouření opět povolit, ale svůj návrh paradoxně připojili k protikuřácké normě, která v parlamentu leží už rok a půl. „Prvním důvodem bylo nebezpečí abstinenčních příznaků pilotů, což pokládám za absurdní. Druhý byla svoboda jednotlivce,“ vyčetl požadavky svých kolegů poslanec ODS a předkladatel protikuřácké normy Boris Šťastný. Letečtí odborníci ale abstinenční příznaky jako riziko nevidí.

Řadu komplikací by záměr několika poslanců způsobil i Českým drahám. Ty, které jedou déle než dvě hodiny, by podle poslance KSČM Václava Snopka měly znovu mít kuřácké vozy: „Kuřáci chodí kouřit do chodbiček, na toalety, do prostoru mezi vagony a myslím si, že je to nedůstojné. Zasloužili by si lepší prostředí.“ Na svém postoji trvá a je připraven měnit i mezinárodní smlouvy.

V sousedních státech je ale vlaková doprava nekuřácká. „Pokud bychom vzali vlak Eurocity, který spojuje Vídeň a Německo, tak bychom se dostali do situace, že z Vídně do Břeclavi by byl vůz nekuřácký, z Břeclavi přes Prahu do Děčína kuřácký a z Děčína do Berlína opět nekuřácký,“ popsal mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Před následky kouření lékaři neustále varují. V zemích, kde se zakázalo v restauracích, klesl počet infarktů myokardu o 15 procent. „Takové debaty nás vrací o mnoho let zpátky. Pokud nějaký poslanec nezvedne ruku pro zcela nekuřácké veřejné prostředí, tak jsou jenom dvě možnosti - buď si neopatřil snadno dostupné jasné argumenty, nebo je zmanipulovaný,“ dodala Eva Králíková z Ústavu hygieny při 1. Lékařské fakultě UK.

Cigarety
Zdroj: ČT