Jakubková dnes předloží vlastní návrh na omezení jízd kamionů

Praha - Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková chce v pátek a o víkendu ještě více omezit jízdy kamionů. Vlastní novelu dnes předá předsedovi Poslanecké sněmovny. Vládní jednání o omezení jízd kamionů podle ní nevedla k očekávaným výsledkům, kabinet je navíc nedávno odložil. Předseda zelených už proto vyhrožoval i odchodem z vlády.

Jakubková chce svým návrhem ulehčit silnicím i řidičům v době dopravních špiček, kdy dochází k největšímu počtu dopravních nehod. Zákaz by měl platit na všech typech komunikací, a to v pátek od 15 do 20 hodin, v sobotu od 7 do 13 (o prázdninách až do 19 hodin) a v neděli od půlnoci do 22 hodin. Dohromady tedy 33 hodin týdně. Pro nákladní automobily nad 7,5 tuny by měl zákaz platit celoročně.

Podle Jakubkové je takové omezení stále menší než například v sousedních státech. V Rakousku platí zákaz na 66 hodin týdně, ve Švýcarsku na 59 hodin. Novela zpřísňuje i vydávání výjimek pro omezení jízd kamionů a vyšší sankce při jejich porušování. Jakubková doufá, že se jí pro svůj návrh podaří sehnat dostatečnou podporu. Koalice se podle ní k omezení jízd zavázala v programovém prohlášení vlády, a měla by tak s návrhem souhlasit.