Návrh senátorky Gajdůškové: Výslech oběti domácího násilí by měl být jen jeden

Praha - Oběti domácího násilí by měly být vyslýchány jen jednou, navrhuje senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD). Zabránilo by se tak podle ní stresu, kterému je při opakovaných výsleších oběť vystavena, a také by ji okolní tlaky nemohly vést ke změně výpovědi a tím k její nedůvěryhodnosti. Ministryně Džamila Stehlíková, která se problematikou domácího násilí také zabývá, se ale obává, že zavedením pravidla neopakovatelného výslechu nebude dodržena objektivita vyšetřování.

„Každá ochrana oběti je pozitivní, na druhé straně musíme dbát na dodržení spravedlivého procesu - pokud převedeme tuto výpověď do úkonu neodkladného a neopakovatelného, bude problematické ho změnit,“ vysvětluje Stehlíková. Podle ní je myšlenka, že by u první výpovědi byl jak soudce, tak obhájce násilníka - čímž by se zajistila objektivita -, krásná, ale technicky obtížně proveditelná.

„Ze stovek nahlášených aktů domácího násilí se jen desítky dostávají k soudům,“ vysvětlila senátorka, co ji vedlo k předložení návrhu. Doufá, že přijetí její novely by mohlo vést k odsouzení více pachatelů a také lépe ochránit oběti domácího násilí. Oběť se vyhne tomu, aby násilník - se kterým často zůstává ve stejné domácnosti i po incidentu - ovlivňoval její výpověď.

Novelu chystá také ministerstvo spravedlnosti

Návrh novely trestního řádu by podle Gajdůškové mohl Senát projednávat v září. Pokud v horní komoře parlamentu neuspěje, chce se ho pokusit prosadit jinou cestou - například ve spolupráci s poslanci. Novelu trestního řádu, která by měla zvýšit ochranu obětí trestných činů, chystá také ministerstvo spravedlnosti.

Případy vykázání (za 1. pololetí 2008)*

  • 343 případů
  • Ohroženo bylo 353 dospělých osob (z toho 331 žen a 22 mužů) a 272 dětí
  • vykázáno bylo 338 mužů a 7 žen

Vztah mezi ohroženou osobou a násilníkem:

  • Manželé - 150 případů
  • Druh a družka - 93 případů
  • Mezigenerační - 64 případů
  • Rozvedení manželé 30 případů

*Zdroj: Bílý kruh bezpečí

„Konkrétně u domácího násilí počítá s tím, že bude možné ještě před vynesením rozsudku zabránit styku oběti a násilníka,“ prozrazuje mluvčí resortu Zuzana Steinerová. Práva obětí domácího násilí naposledy stát posílil před rokem a půl. Tehdy začala platit možnost vykázat agresora na deset dní z bytu oběti.