Ministerstvo řeší zneužívání příspěvků na zdravotně postižené

Praha - Díru v zákoně se rozhodly využít některé firmy v Česku a vydělávají na lidech s hendikepem. Ministerstvo práce  a sociálních věcí má podezření, že nejméně v sedmi případech zneužily dotace pro zdravotně postižené a rozběhlo proto důkladné kontroly. Jedna z největších je právě v Prvním integračním centru v České Lípě. To zaměstnává až sto lidí a 98 procent tvoří lidé se zdravotním postižením.

Plat pro většinu zaměstnanců centra zajišťuje stát. Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václavy Krásy si tato firma našla způsob, jak na tom vydělávat. „Pracovníci jsou nuceni k tomu, že odevzdávají část mzdy. Když to neudělají, tak s nimi zaměstnavatel neuzavře pracovní smlouvu."

Příkladem je třeba 30letá nevidomá Monika, která se pokusila v centru získat práci. Chráněná dílna by na ní měsíčně dostávala devět tisíc, Monika by ale dostávala jen 1780 korun čistého. „Byl mi poslán e-mail, kde bylo napsáno, že okamžitě musím požádat o členství, že pro nečleny v této firmě zaměstnání není." Za členství by ale musela měsíčně ze svého platu odvádět 2 336 korun. Navíc by pracovala doma, což by znamenalo další náklady.

Vedení centra ale tvrdí, že nikoho do ničeho nenutí a že členství je ve sdružení dobrovolné. „Dohodu o srážce ze mzdy na úhradu členských příspěvků podepisují členové dobrovolně." E-mail, který má ČT k dispozici, ale potvrzuje Moničina slova. Píše se v něm, že pokud uchazeč neodešle členskou přihlášku, zaměstnání v centru nezíská.

Příspěvky jsou různé. Řídí se podle směrnice, kterou si centrum vytvořilo. Ta určuje, kolik který zaměstnance musí odvádět ze svého platu na konto občanského sdružení. Václav Krása tvrdí, že jde o tunel na veřejné finance.

Přístup Prvního integračního centra se nelíbí ani ministerstvu práce, které ho považuje za nemorální a nařídilo proto okamžité kontroly. Sedm dalších firem má v hledáčku. Do konce prázdnin pak chce mít ministerstvo jasno, kolik firem takto dotace zneužívá. V případě zneužití by firmy musely peníze vracet. Uvažuje se i komplexnější změně, tou by mohl být například nový zákon.