Gruzínci v Praze demonstrovali před ruským velvyslanectvím

Praha - Zástupci gruzínské komunity dnes svolali demonstraci před ruským velvyslanectvím v Praze. Chtějí tak upozornit na situaci v Gruzii a na údajné dezinformace, které o konfliktu šíří ruská strana. Podle organizátorů nejde o žádné etnické čistky, ale čistou agresi Ruska proti Gruzii. Na místě se shromáždilo přes 300 lidí. Protest, který svolal spolek Gruzínců v Česku, skončil před ambasádou kolem poledne a proběhl pokojně. Demonstrace se pak přesunula na Palackého náměstí. Zástupci komunity možná uspořádají ještě další protesty.

Mezi demonstranty byli většinou zástupci Gruzínské komunity, která má v Česku asi 300 lidí. „Nikdo se nepokoušel ambasádu napadnout, nikdo nepřelézal plot ani neházel předměty,“ komentoval průběh akce redaktor ČT Tomáš Vlach. Mezi Čechy byli většinou lidé z nevládních organizací a ti, kteří mají se zemí nějaké zkušenosti. „Civilní cíle už bombardovali v době, kdy se tady tvrdilo, že odstřelují jen cíle vojenské,“ řekla ČT Dita Fabíková, která se včera vrátila z Gruzie, kam jela na výlet do hor.  

Protesty přišla podpořit i spisovatelka Petra Hůlová, která o bývalém Sovětském svazu napsala několik knih. „Přišla jsem stejně jako ostatní projevit svoji solidaritu s Gruzií. Myslím, že to, co se tam děje, je otřesné. Reakce Ruska, i když v Osetii dejme tomu k něčemu došlo, je jednoznačně nepřiměřená,“ řekla ČT.  

Zástupce gruzínské komunity Jimi Dabrundachvili řekl, že účelem akce je informovat českou veřejnost o tom, že tuto agresi a válku nezahájila Gruzie. „Není pravda, jak tvrdí většina médií, že konflikt zahájila Gruzie. Pár dní před vypuknutím bojů vybombardovali Rusové gruzínskou vesnici. A Gruzie musela nějak zareagovat. Ze strany Ruska to byla dobře řízená provokace,“ uvedl. Gruzínci se chystají posílat do médií i tiskové zprávy.

Udržet spojení s domovem je pro Gruzínce v současné době obtížné. Mobilní linky jsou přetížené, fungují jen sms zprávy nebo pevné linky. Někteří chtěli odjet i zpět do země. Letadla už ale nelétají a pozemní hranice se uzavírají.

Gruzínci demonstrují v Praze
Zdroj: ČT24