Česká „tygří letka“ zaučuje piloty před odletem do Afghánistánu

Praha - Armáda se snaží zmírnit obavy pilotů z mise v Afghánistánu. Některým z nich totiž vadí nedostatečná příprava, proto se do ní zapojí osm letců, kteří se právě vrátili ze školení v Kábulu. Ti vycvičí tři tuzemské posádky, které čeká služba v cizině příští rok.

Vedro, prach a skály, odkud může kdykoliv přiletět raketa, Afghánistán má mezi piloty pověst místa, kde létání se někdy rovná boji o přežití. Zkušenosti teď získali i letci české armády. Osmičlenný tým pilotů a specialistů tu skoro pět měsíců učil afghánské kolegy, jak vést výcvik a udržovat stroje.

Podle velitele skupiny Ivana Pospíchala mají zkušenost z války, ale horší je to s předpisy. Teď čeká afghánské navrátilce stejná práce mezi kolegy v Česku. Budou pomáhat s výcvikem posádek tří vrtulníků Mi-171, které chce od léta příštího roku armáda nasadit v afghánské misi NATO. Měli by působit na letce, kteří už dříve vyjádřili pochybnosti z nasazení v náročných podmínkách.

Modernizace strojů a intenzivní výcvik 

Velitel týmu Ivan Pospíchal jde příkladem a dobrovolně se teď hlásí znovu do Afghánistánu. Vzkazuje tím tak ostatním, že nemají důvod k obavám. Rozptýlit obavy se armáda snaží i modernizací strojů a intenzivním výcvikem asi 20 vybraných lidí. Trénovat budou v horách i v poušti. Vojáci mají ovšem i další pochybnosti.

Velitel vrtulníkové základny v Přerově Jaroslav Braun říká, že nejvíc se bojí toho, co se stane, když tam zahynou, jak je potom armáda odškodní. Pozůstalí mají v takovém případě nárok na rentu podle běžných sociálních zákonů a jednorázové odškodné, které může ministr obrany zvýšit na dvojnásobek, maximálně na dva miliony korun.

V Afghánistánu je teď další tým přerovských techniků a specialistů. Mají za úkol vycvičit afghánské letce.