Za týrání dětí poslal teplický soud Dunkovy do vězení

Teplice - Okresní soud v Teplicích poslal manžele Dunkovy za týrání dětí do vězení. Květa Dunková má za mřížemi pobýt 2,5 roku a Lubomír Dunka pět let. Oba jakékoli zanedbávání či týrání popřeli a na místě se odvolali. Matce přitom hrozilo až osm let vězení, otci jako recidivistovi až 10,5 roku.

Proti manželům dnes hovořily výpovědi ošetřující lékařky dětí a sociální pracovnice teplického magistrátu, podle nich nebyla péče manželů o děti dostatečná. Dunkovi se například ohrazovali proti doporučení lékařky se slovy, že vědí, jak se o děti postarat. Nedocházeli také k doporučeným vyšetřením, některá absolvovali až po urgencích lékařů.

Na údajné týrání dětí policisté a sociální pracovníci přišli letos v lednu, kdy je na případ upozornil anonymní telefonát. Dva nejstarší syny, kterým tehdy byly čtyři a tři roky, našli zamčené v neosvětlené komoře. V ní byla pouze matrace, děti tam ležely mezi špínou a výkaly. Starší z nich měl viditelnou bouli na hlavě a jizvy od kousání na rukou. Sociální pracovnice děti rodině odebraly a předaly je do kojeneckého ústavu.

Podle svědectví sousedů bývaly děti často zamčené, v bytě často plakaly a péče rodičů o ně byla katastrofální. Dunkovi měli údajně pro děti jen jeden kočárek. V zimě, když šli na procházku, bývaly děti často nedostatečně oblečené.