Antimonopolní úřad: Výjimku pro knihovnu jsme nejspíš uznat neměli, byla to chyba

Praha - "Učinili jsme chybu a pravděpodobně jsme to uznat neměli," uvedl šéf Antimonopolního úřadu Martin Pecina o výjimce ze zákona, kterou v soutěži na novou budovu uplatnila Národní knihovna. Právě s dotazem, zda byla taková výjimka možná, se ÚOHS na Evropskou komisi obrátil na podnět ministerstva kultury. Minulý týden dostal z Bruselu odpověď, že vše tak docela v pořádku nebylo. Úřad přitom dříve výjimku, kterou se knihovna snažila uplatnit, uznal.

Přesný obsah textu evropských komisařů zná jen Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), zveřejnit ho prý nesmí. Pecina ale zaslal dopis ministerstvu kultury, které otázku na regulérnost soutěže vzneslo.

Pro knihovnu byla podstatnější architektonická hodnota chobotnice víc než pravidla

Pecina uvedl, že při tvorbě směrnice měli autoři výjimkou na mysli případy, kdy jsou soutěže či zakázky vypisovány nejen podle pravidel mezinárodních organizací, ale také jsou jimi financovány. Architektonická soutěž byla vypsána podle pravidel Mezinárodní unie architektů (UIA), stavbu měl ale platit český stát. Knihovna vypsala soutěž podle pravidel UIA a zároveň využila institutu českého zákona, soutěže o návrh, upřesnil Pecina.

Návrh architekta Jana Kaplického porušil sice závazná pravidla soutěže o návrh, porota ho ale akceptovala. Usoudila, že jeho architektonická hodnota je důležitější než dodržení předpisů. Pokusila se proto uplatnit výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Antimonopolní úřad ji uznal, podle Evropské komise ale tak zřejmě udělat neměl.

Další kroky nejspíše povedou k soudu

„Soutěž si musíme posoudit v Česku, bude to činit náš úřad a naše rozhodnutí je přezkoumatelné soudem,“ prozradil Pecina, co bude dál. Dříve uvedl, že na základě závěrů komise doporučí knihovně, aby původní soutěž zrušila. Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek se tomu zatím brání. Chce si nejprve dokument vyžádat a prostudovat. Připustil, že by se mohl obrátit i na soud, aby celý spor rozhodl.

Chobotnice
Zdroj: ČT24