Dvě údajně týrané děti manželů Velických se mají vrátit z Klokánku domů

Brno - Bratři Veličtí, kteří doma údajně byli týráni, se mají z brněnského Klokánku vrátit zpět k rodičům. Podle serveru Týden.cz o tom rozhodl Krajský soud v Brně. Stejným rozhodnutím mají z Klokánku odejít i dvě sestry Velické, které se ale mají odstěhovat do jiného krizového centra pro děti. Krajský soud rozhodl o návratu chlapců, ačkoli byli v rodině údajně obětí týrání a pohlavního zneužívání. Jejich otce označuje spis za náboženského fanatika, matku zase za retardovanou ženu, jejíž duševní porucha jí neumožňuje děti vychovávat.

O pobytu dětí manželů Velických rozhodoval krajský soud už po několikáté. V minulosti soudy rozhodovaly hlavně o sestrách Kristýně a Abigail. Městský soud v Brně opakovaně vydal předběžné opatření, že dívky, které jsou v Klokánku už více než rok, tam mají zůstat. Krajský soud však rozhodnutí opakovaně rušil a navrhoval, aby se sestry vrátily domů.

Po jednom takovém rozhodnutí starší z dívek, jedenáctiletá Kristýna, utekla. Městský soud pak znovu vydal předběžné opatření, že má zůstat v Klokánku. Chlapci tam žijí asi dva měsíce. Podle zaměstnankyň Klokánku, kde děti žijí, je rozhodování soudů pro sourozence ničivé. Nemají jistotu, jestli nebudou muset příští měsíc odejít.