V Ústeckém kraji ubylo nehod, zvýšil se ale počet obětí

Ústí nad Labem - Za prvních sedm měsíců letošního roku bourali řidiči v Ústeckém kraji méně než loni. Zatímco letos od ledna do konce července se stalo na silnicích v regionu 7119 nehod, ve stejném období loni to bylo o 483 havárií více. Při nehodách zemřelo 45 lidí, což je o sedm více než loni. Sdělila to mluvčí severočeské policie Šárka Poláčková.

Proti loňsku přibylo také zraněných. Za prvních sedm měsíců roku se při nehodách těžce zranilo 193 lidí, což je o osm více než ve stejném období 2007. Lehká zranění utrpělo 1202 lidí, tedy o 178 více než před rokem.  

Podle policistů má stále největší podíl nehod na svědomí nesprávný způsob jízdy. Do konce července řidiči zavinili nesprávnou jízdou 3949 nehod, což je více než polovina všech nehod v regionu. Téměř 1300 nehod bylo způsobeno nepřiměřenou rychlostí a dalších více než 1100 mělo za příčinu nedání přednosti v jízdě. Pod vlivem alkoholu bylo 360 viníků nehod, což je o 30 více než loni.  

Velice nepříznivě statistiky vypovídají o následcích nehod na Lounsku. Sice se tam stalo o 73 nehod méně, zemřelo při nich ale 18 lidí, zatímco ve stejném období loňského roku jen dva. Na Lounsku také vzrostl počet zraněných. Loni se tam při kolizích na silnicích těžce zranilo 19 lidí, letos to bylo 44 osob. Lehce zraněných bylo 217, což je o téměř 65 procent více než loni.