Při výročí srpnové okupace budou na Národní muzeum střílet tanky

Lešany/Praha - Ve Vojenském technickém muzeu Lešany finišují práce na společném projektu Vojenského technického ústavu (VTÚ) a Národního muzea. Historici zde připravují dva tanky, které připomenou srpnovou invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Oba stroje mají přesnou podobu okupačních strojů, které tehdy do země vtrhly.

Stejně jako před čtyřiceti lety vjede jeden z tanků před budovu Národního muzea v Praze. Zde se bude znovu - i když jen symbolicky - střílet na budovu, která dosud nese stopy výstřelů od sovětských zbraní. Hlavním exponátem bude sama historická budova muzea. „Před fasádou budou umělé zdi, na kterých budeme rekonstruovat nápisy a plakáty, která tu tehdy visely,“ uvedl generální ředitel muzea Michal Lukeš.

Druhý tank, který ponese číslo 314, bude stát ráno 21. srpna na libereckém náměstí Dr. Edvarda Beneše. Právě v Liberci měla okupace svou první oběť a došlo zde také k největší tragédii. Po nárazu tanku do podloubí jedné z budov na hlavním náměstí zahynulo devět lidí.

Další akce chystá Ústav pro studium totalitních režimů. Ti, kteří byli vězněni za protesty proti okupaci, slavnostně otevřou výstavu Za naši a vaši svobodu.