Čech odsouzený ve Švédsku nechce do českého vězení - prý se bojí o život

Praha - Čech Karel Březina, který byl ve Švédsku odsouzen za pašování drog, si nechce zbytek z desetiletého trestu odpykat za českými mřížemi. "Pokud pojedu do českého kriminálu, hrozí mi velké nebezpečí. Chci zůstat tady, tady mi nehrozí nic," citoval Březinovo vyjádření soudce Nejvyššího soudu, kde dnes probíhalo soudní řízení o uznání cizozemského trestu.

Podle obhájkyně se Březina obává msty, protože se údajně zapletl do aféry kolem lehkých topných olejů. „V této věci zemřelo už šest lidí,“ uvedl ve svých obavách. Nejvyšší soud dnes o jeho přesunu do české věznice nerozhodl, případ se na základě stížnosti ministra vrátil zpátky na začátek. Případem se musí znovu zabývat Krajský soud v Ostravě, který by měl zohlednit Březinův nesouhlas a napravit další formální chyby.

Březinu chytili celníci v roce 2006 na Öresundském mostě mezi Dánském a Švédskem, v autě převážel údajně deset kilogramů heroinu. Není ale prvním Čechem zadrženým ve Skandinávii. V roce 2001 byli zadrženi dva jeho krajané se 17 kilogramy heroinu, letos byl obžalován jeden Čech, opět kvůli heroinu.

Za pašování drog sedí v zahraničních vězeních desítky Čechů

Obchod s drogami, spolu s krádežemi a převaděčstvím, je nejčastějším zločinem, kterého se Češi v zahraničí dopouštějí. Za pašování drog jich bylo v cizině v posledních letech zadrženo několik desítek. Většinou šlo o jednotlivce. Nejznámější jsou asi případy Emila Novotného a Radka Hanykovicse, kteří dostali za převážení heroinu vysoké tresty v Thajsku. Oba byli v roce 2004 vydáni do Česka.

Novotnému Ústavní soud potvrdil výši trestu, který mu dala thajská justice. Podle soudců by jeho snížením mohli ztížit situaci lidem, kteří v cizině také usilují o to, aby si svůj trest mohli odpykat v Česku. Novotný dostal v Thajsku 50 let vězení, tři amnestie mu pak trest snížily. Devět let si už odpykal, v České republice mu zbývá odsedět necelých osmnáct let.

Radek Hanykovicz měl kvůli nemoci přerušený trest. Nedávno zemřel na rakovinu plic. Zbývalo mu ještě 8,5 roku vězení.