Policie shání nová auta pro boj s dálničními piráty, potřebuje i motorky

Praha - Dopravní policisté shání rychlá auta pro stíhání dálničních pirátů. Dnešní den skončila lhůta, dokdy se mohly přihlásit firmy, které 16 rychlých aut za 17 a půl milionu dodají. Již tradičně je mezi nimi Škoda Auto, přihlásily se ale i Audi a Volkswagen. Do soutěže se přihlásilo celkem 6 firem. Policejní prezidium by mělo určit vítěze během dvou týdnů. Nyní se čeká na 2800 nových Škodovek za téměř jeden a půl miliardy. Prvních 500 vozidel dostane policie už 15. listopadu.

Na obnově svého vozového parku pracuje policie už delší dobu. „Cílem výběrového řízení je získat 16 rychlých moderních vozidel, aby mohli policisté efektivně odhalovat a dokumetovat nejzávažnější přestupky v dopravě,“ uvedla mluvčí Policejního prezidia Veronika Benediktová. Minimální nejvyšší rychlost nových aut by měla dosahovat 250 kilometrů v hodině.

Na magistrálu jsou motorky slabé 

Policie shání i nové motorky. Podle Miroslava Bouška z Dopravního inspektorátu hl. m. Prahy mají v jejich útvaru stroje staré v průměru 7 let a každou obměnu vozového parku by uvítali. „Tady v pražských ucpaných ulicích to celkem i postačí, ale jak se dojede na magistrálu nebo je potřeba rychlejší přesun, jsou motorky slabé,“ komentoval policista Matěj Kašpar.

Prezidium proto vypsalo výběrové řízení na 70 motocyklů a nabídlo za ně přes 40 milionů korun. 7 firem si sice vyzvedlo podklady k výběrovému řízení, do tendru se ale nepřihlásil nikdo a policie tak musí vypsat nové. Motorky chce pořídit do jara 2009. „Je nutné zanalyzovat důvody, proč žádná nabídka nebyla podána,“ dodala Benediktová.