Komunisté žádají důrazný postup vůči konfliktu v Gruzii

Praha - Komunisté se ostře pustili do českých politiků, evropských institucí i NATO. Nejsou totiž spokojeni s jejich postojem ke kavkazskému konfliktu. Vadí jim zejména protiruský postoj a nerozhodnost. Chtějí taky prosadit, aby Česká republika nepodporovala vstup Gruzie do evropských struktur, pokud bude u moci stávající vedení.

Komunisté dnes definovali tři základní body, které budou v problematice Gruzie prosazovat. Podle europoslance za KSČM Jiřího Maštálky odmítají přijetí Gruzie do Evropské unie se stávajícím vedením, žádají odsouzení zločinů spáchaných v Jižní Osetii před evropským soudem a podporují schválení šestibodového mírového programu schváleného prezidenty Ruska a Francie.

Stejně jako prezident Václav Klaus odsoudil komunistický europoslanec gruzínský útok na Jižní Osetii, nesouhlasí však s prezidentem v hodnocení ruské odezvy. Prezident označil nasazení ruské armády za masivní. Příkladem masivního nasazení vojáků podle Maštálky případ Gruzie není, na rozdíl od situace v Iráku a Afghánistánu.

KSČM chce v rámci konfliktu v Gruzii…

  • důrazně žádat českou vládu, která bude předsedat v příštím roce Evropské unii, aby dala gruzínskému vedení jasně najevo, že nemůže počítat s podporou České republiky na vstup do evropských struktur, pokud v jejím čele budou stát lidé, kteří neváhají použít brutální etnické čistky a pohrdají moderními evropskými hodnotami.

  • pokoušet se prosadit, aby zločiny, které se staly v Jižní Osetii, byly posouzeny mezinárodním soudem, protože žádný takový zločin nemůže zůstat bez trestu.

  • snažit se o podporu pro šestibodový program, na kterém se shodli prezidenti Medveděv a Sarkozy.

Komunisté také kritizují dřívější prodeje českých zbraní do Gruzie a tvrdí, že tím Česko porušilo unijní kodex na vývoz zbraní. O gruzínském konfliktu bude také jednat Poslanecká sněmovna, komunisté budou žádat podrobné informace o postupu a vyjednávání českého diplomatického sboru.