Bratry Velické si jejich matka z Klokánku nevyzvedla, neměla platné rozhodnutí

Brno - Benjamin a Petr Veličtí zůstanou v brněnském zařízení pro děti v tísni, v Klokánku, přestože podle rozhodnutí soudu se dnes měli vrátit k rodičům. Chlapce jejich matce pracovníci centra nevydali, protože soudní rozhodnutí, se kterým je přišla do Klokánku vyzvednout, nemělo razítko, že nabývá platnosti. V domově zůstávají prozatím i dvě sestry chlapců. Starší z nich dnes poslala dopis prezidentu Klausovi s žádostí o pomoc. Rodiče sourozenců Velických jsou podezřelí z jejich týrání, což ale odmítají. Děti jsou podle nich špatně vychovávány naopak v Klokánku.

Dívky by podle soudního rozhodnutí měly přejít do azylového centra v Hapalově ulici v Brně. O jejich převoz zatím nikdo nepožádal, přestěhují se nejspíše v pondělí. V Klokánku jsou už rok, jejich bratři necelé dva měsíce. Starší z dívek - Kristýna - dnes napsala dopis Václavu Klausovi, v němž ho prosí o pomoc, aby v centru mohla dále zůstat. Podobný dopis  psala prezidentovi loni i Terezka Smutná, kterou soudce kvůli sporům mezi rodiči umístil na psychiatrii. Klaus jeho rozhodnutí později kritizoval.

Soudy se nemohou shodnout, co je pro sourozence Velických nejlepší

Děti Velické se poprvé od rodičů dostaly loni. Matka tehdy na policii nahlásila, že je otec zneužívá. Obvinění ale později vzala zpět a ani policie ho při vyšetřování neprokázala. Mezitím však znalci vypracovali na rodiče několik posudků, které ukázaly, že rodina není docela v pořádku.

Krajský soud v Brně přesto rozhodl o návratu chlapců domů a o přestěhování dívek. Podle Velického jsou v Klokánku poštvávány proti rodině. Na tom, kde by měly dívky přebývat, se soudy nemohou shodnout - zatímco brněnský městský soud opakovaně vydal předběžné opatření, že mají zůstat v Klokánku, krajský rozhodl několikrát o jejich návratu domů.