Lidé si připomněli oběti holocaustu

Skryje (Křivoklátsko) - Tichou vzpomínkou uctilo asi třicet lidí oběti holocaustu u vesnice Skryje na Křivoklátsku, kde byl za nacistické okupace pracovní tábor pro židovské ženy z Terezína. Většina jich zemřela v koncentračních táborech, žádná ze 150 žen se dnšního dne nedožila. Nyní na místě jejich někdejšího utrpení stojí památník.

Židovské ženy přivezené z Terezína vysazovaly u obce Skryje lesní stromky. Přes tvrdou práci a nedostatek jídla mohli vězni v podmínkách takových menších pracovních táborů alespoň přežít.

Nacistická mašinérie se ale brzy rozhodla tábor zrušit a vězenkyně převézt do Osvětimi. Před plynovými komorami nakonec unikla jediná. „Podařilo se jí přeběhnout z transportu, který šel do plynu, do transportu, který šel na práce do Polska,“ vysvětluje Miloš Vaňura, předseda Asociace mladých a svazy ČR.

Jen Terezínem prošlo více než 155 tisíc Židů. Pro velkou část z nich byl jen přestupní stanicí na cestě do dalších, ještě horších táborů. „Drtivá většina zemřela ve vyhlazovacích táborech v plynových komorách, které Němci považovali za nejefektivnější způsob,“ říká k tomu Felix Kolmer, viceprezident Mezinárodního osvětimského výboru.

Během nacistického holocaustu - Židé dávají přednost výrazu šoa - bylo vyvražděno více než 6 milionů lidí.