V Česku budou aktuální dopravní zprávy v navigacích

Praha - Informace o aktuální dopravní situaci na českých silnicích dostávají ve zkušebním provozu motoristé do svých GPS navigací. Data budou dostupná i prostřednictvím internetu. Do systému dodávají data policisté, hasiči a další složky integrovaného záchranného systému. Jednotný systém dopravních informací, který všechny údaje o dopravě sdružuje, dále distribuuje síť vysílačů Českého rozhlasu prostřednictvím služby RDS-TMC. Oficiální zahájení provozu závisí jen na získání dostatečného množství informací z dopravy.

Systém by měl řidičům poskytnout dostatek údajů, aby si správně vybrali trasu a počítali s aktuálními riziky, která je cestou mohou potkat.

Pokud navigace přijme informaci například o dopravní nehodě, která je na  zvolené trase, může přístroj sám trasu adekvátně upravit nebo řidiči doporučit alternativní cestu.

Informace do RDS-TMC vysílá v současné době pražská Technická  správa komunikací a Národní dopravní informační a řídící centrum v Ostravě. Testuje se také výměna informací s Německem a Rakouskem v příhraničních oblastech.

Řidičům budou k dispozici informace od aktuálních dopravních nehod a uzavírek přes tvořící se kolony až po informace o počasí a stavu vozovky. Nashromážděné údaje eviduje Národní dopravní informační a řídící centrum, které je pak dále distribuuje například do informačního systému veřejné správy a záchranářům. Prostřednictvím sítě rozhlasových vysílačů by se pak měly údaje objevit i řidičům na jejich GPS navigacích v autě. Vytvořen bude jediný celostátní RDS-TMC kanál. Tento systém už využívá téměř celá Evropa.