Údajně týraní bratři Veličtí jsou doma, dcery zůstávají v Klokánku

Brno - Bratři Veličtí, které měli rodiče přísně vychovávat a psychicky týrat, už jsou z Klokánku zpět doma. V zařízení pro děti v tísni si je dnes na základě soudního rozhodnutí vyzvedl jejich otec. Informaci přinesl server Týden.cz. Dcery Abigail a Kristýna ale zatím v Klokánku zůstanou. Brněnský soud sice rozhodl, že se mají přesunout do jiného azylového centra, ale to nejspíš jejich lékařka nedoporučí, protože u jedné z dívek existuje podezření na černý kašel.

„Je tam vážné podezření na černý kašel. Děti byly přeléčeny, jsou samy v bytě. Ale nelze doporučit, aby přešly do jiného dětského kolektivního zařízení,“ informovala vedoucí Klokánku Ditta Pokorná. Kromě jedné ze sester existuje podezření na nemoc i u jejího bratra. Odchodu z Klokánku to ale podle Pokorné nebránilo. Chlapci jen musí být kvůli nemoci v izolaci.

Děti podle Pokorné kašlou už delší dobu a lékařka se jejich nemocí zabývá. Teprve dnes ráno ale vedoucí Klokánku oznámila, že má kvůli přetrvávajícím obtížím podezření na černý kašel. Nemoc, proti které se očkuje a na kterou před zavedením vakcíny a účinné léčby dřív lidé umírali, se letos v ČR rozšířila.

Policie případ znovu otevřela 

Sestry Velické se do Klokánku dostaly kvůli podezření, že jsou doma týrány. Na policii se tehdy obrátila jejich matka s tím, že dětem ubližuje otec. Později však obvinění stáhla a ani policie nic nezjistila. Nedávno však případ znovu otevřela.

Důvodem ke znovuotevření případu byly podle dostupných informací znalecké posudky, které si soud nechal zpracovat. Velický je v nich má být vylíčen jako náboženský fanatik, jeho manželka jako retardovaná žena, která může děti dobře vychovávat jen obtížně. U jednoho z chlapců měla navíc lékařka zjistit stopy po pohlavním zneužívání.

Policejní auta
Zdroj: ČT24