Policie viní soudce kauzy Diag Human z korupce

Praha - Policie údajně viní z korupce na ministerstvu obrany soudce, který rozhodoval ve sporu mezi Českou republikou a společností Diag Human. Podle arbitráže by Česko mělo firmě Diag Human uhradit asi devět miliard korun za zmaření obchodu s krevní plazmou. Informuje o tom Mladá fronta Dnes.

Zdeněk Rusek, kterého si zvolil jako rozhodce soudu v případu Diag Human stát v roce 1997, je mezi 37 lidmi obviněnými z korupce na ministerstvu obrany. V případu měli úředníci ministerstva přihrávat armádní zakázky spřáteleným firmám. „Jsem obviněn z toho, že jsem měl nadržovat klientovi. Policie má pocit, že jsem zajišťoval dohled nad výběrem firmy Com Tip při zakázkách. Nezajímá je, že se to losovalo a já že byl v tu dobu na míle daleko,“ říká Rusek, jeden ze tří soudců, kteří ve sporu rozhodovali.

Firma Com Tip za Ruskova působení na ministerstvu obrany vyhrála výběrová řízení na rekonstrukci kasáren a nyní je Ruskovým klientem.

Rusek na ministerstvu obrany pracoval asi čtvrt století a od roku 1993 do svého odchodu z ministerstva v roce 1997 byl šéfem inspekce ministra. Měl tedy na starosti právě boj proti korupci. V té době byl na ministerstvu obrany náměstkem nynější ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Kalousek pouze uvedl, že v případě, že se bude vláda rozhodovat, zda navrhnout přezkum, přidá se na stranu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS).

Případem arbitráže by se měla zabývat vláda. Kabinet rozhodne o tom, jak bude stát dál postupovat. Ministr zdravotnictví vládě navrhne, aby se ČR bránila a využila všech možností k přezkoumání rozhodnutí.

Rozhodčí soud ČR, který rozhodce sdružuje, se k případu nevyjádřil. Z hlediska práva však není nic závadného na tom, že o důležité kauze rozhoduje obviněný soudce.