V Česku začíná Evropský týden mobility

Praha - V letošním roce se města v ČR opět zapojují do mezinárodní akce "Evropský týden mobility" (ETM), který tentokrát trvá od 16. do 22. září, kdy vyvrcholí Evropským dnem bez aut. Mottem letošního ročníku, který probíhá v českých a moravských městech již pošesté, jsou "Ulice pro lidi".

„Motto Ulice pro lidi konkrétně znamená, že ulice ve městech nejsou jenom autostrády a koridory, kudy mají proudit tisíce aut, ale místa, kde se také má žít. Ve městě musí být možné bezpečně chodit, jezdit na kole, jít nakupovat, aniž by člověk dýchal tuny prachu. K tomu vede celá řada cest a ETM je příležitostí, kdy je možné se inspirovat například v zahraničí,“ domnívá se ředitel odboru vnějších vztahů Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí.

Akce Evropský týden mobility pravidelně upozorňuje na narůstající problémy s dopravou a zároveň propaguje výhody používání prostředků městské hromadné dopravy, kola, nebo pěší chůze. Kromě třiceti evropských států probíhá kampaň i v Brazílii, Ekvádoru a Thajsku a celkem se jí účastní na 1500 měst, z toho letos 75 českých a moravských. V Praze se akce koná počtvrté a radnice připravila program pro celý týden. Kromě jiného bude oficiálně otevřena nová cyklostezka na Zbraslav, která je prvním propojením centra s okrajem města. V sobotu 22. září pak proběhne Velká podzimní cyklojízda se startem v 15:00 na Staroměstském náměstí.

Jednou z priorit hlavního města je udržet vysoký podíl MHD na přepravě lidí, který se v Praze pohybuje okolo 57 procent, zatímco v jiných velkých evropských městech dosahuje maximálně 46 procent. Ve srovnání se světovými metropolemi má tedy Praha dobrou strukturu MHD, ale od devadesátých let podíl obyvatel, kteří městskou hromadnou dopravou cestují, neustále klesá: „Na počátku devadesátých let byl zhruba osm lidí z deseti, dnes je to asi už jen půl na půl. Přibližně třicet procent lidí přešlo na osobní automobilovou dopravu,“ informuje Antonín Tym z Národní sítě Zdravých měst. Se stoupající životní úrovní si totiž stále více obyvatel může dovolit automobil na cestu do práce.

S pražskými akcemi se lidé mohou seznámit na stránkách www.auto-mat.cz. Programy jednotlivých měst jsou pak ke zhlédnutí na www.env.cz/etm.