Na Baťově kanálu začala stavba dvou nových přístavišť

Napajedla/Kostelany nad Moravou - Dvě nová přístaviště vzniknou ještě letos v Napajedlech na Zlínsku a v Kostelanech nad Moravou na Uherskohradišťsku, které leží na unikátní turistické vodní cestě Baťův kanál. Stavbaři na nich zahájili práci v polovině srpna a jejich dokončení je předběžně plánováno na konec letošního roku. Pro užívání by tedy měla být připravena už od příští plavební sezony. Dnes o tom informovala Pavlína Straková z Ředitelství vodních cest.

Počet přístavišť na Baťově kanále se tedy rozroste už na sedm. Podobné zastávky nyní fungují v Uherském Ostrohu, Spytihněvi, Babicích a Starém Městě, zatím poslední z nich bylo letos na jaře otevřeno v Otrokovicích. ŘVC se letos chystalo zahájit i stavbu osmého přístavu v Uherském Hradišti, ta se ale pozdržela a začne až začátkem příštího roku. Pro plavební sezonu 2009 by ale mělo být rovněž k dispozici.

„Těší nás, že o Baťův kanál je z hlediska turistů stále větší zájem. To svědčí o tom, že investice do rozvoje rekreační plavby, které se letos zintenzivnily, jdou správným směrem,“ uvedl ředitel ŘVC Miroslav Šefara. Náklady na postavení obou přístavišť dosáhnou celkem téměř deset milionů korun. Projekt je financován ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Vodní cesta spojující Otrokovice na Zlínsku a Rohatec na Hodonínsku vznikla už ve 30. letech 20. století. Původně sloužila k přepravě lignitu z dolů na jižní Moravě do Baťových závodů a k zavlažování okolních polí. Po druhé světové válce ale začal kanál pozvolna chátrat, v 90. letech se začalo s jeho postupnou obnovou pro turistickou plavbu. Loni se na něm lodí svezlo rekordních 62.500 lidí.