Politici o invazi věděli předem

Praha – Českoslovenští politici v srpnu 1968 zřejmě předem věděli o připravované invazi cizích vojsk. Podle serveru Aktuálně.cz zjistili historici, že představitelé státu dostali večer 20. srpna varování z Budapešti. Dosud se předpokládalo, že byl útok zcela neočekávaný a představitelé Československa, respektive komunistické strany, jím byli překvapeni stejně jako občané.

Dokumenty, které naznačují, že nejvyšší českoslovenští politici o invazi předem věděli, byly ukryty v archivu ministerstva vnitra. První varování přišlo šifrovaně z ambasády v Budapešti 20. srpna 1968 vpodvečer, úředníci ministerstva zahraničí ji rozkódovali v 18:45. Zpráva měla anonymní zdroj, a tak jí zřejmě na ministerstvu přikládali menší význam, než skutečně měla.

Podle historika Prokopa Tomka z Ústavu pro výzkum totalitních režimů však varování beztak nemohlo nic změnit: „Přišlo pozdě na to, aby mohlo být provedeno nějaké vojenské protiopatření.“

Další varování dorazilo z Varšavy. Na ministerstvo zahraničí se dostala v sedm večer a tentokrát ji úředníci již předali dál. Existují také spekulace o schůzce sovětského generála Grigorenka s československým velvyslancem, kde zazněly podrobné informace o útoku. Zatím se však nepodařilo prokázat, že takové setkání skutečně proběhlo.