Manželé Rosnerovi byli propuštěni z vazby

Brno - Manželé Blažena a Lubomír Rosnerovi ze Slavkova u Brna, které policie podezírá z týrání svěřených dětí, byly dnes odpoledne propuštěni z vazby, kde strávili přibližně měsíc. Rozhodl o tom Okresní soud ve Vyškově. Domů se z ústavu pro postiženou mládež vrací i jejich čtyři plnoleté děti, pět dalších tam musí zatím zůstat.

Policisté vyslechli poslední svěřenkyni Rosnerových, 28letou Renatu. Tím pominul důvod, proč byli Rosnerovi vzati do vazby - aby neovlivňovali výpovědi svých pěstounských dětí. Tři z dětí byly totiž podle policistů týrány.

Vyškovský soud se tento týden zabýval žádostí Rosnerových o propuštění dvakrát. V úterý ji zamítl. Manželé si proti tomu podali stížnost. Podle dostupných informací o ní dnes rozhodoval vyškovský soudce Petr Ševčík, který přehodnotil své původní stanovisko a dal pokyn k propuštění dvojice z vazby. Plačící Rosnerová novinářům na místě řekla, že pobyt ve vazbě byl pro ni hrozný a nejvíce ze všeho se těší domů a na svoje děti. O policejním stíhání prý manželé nic nevědí a k podezření z týrání dětí se nechtěli vyjadřovat. Rosner pouze řekl, že kdo nikdy nevychovával mentálně postižené děti, nemůže si jejich situaci představit.

Manželé Rosnerovi také po propuštění z vazby, odkud vyšli s taškami v rukou, promluvili o okolnostech svého zatčení. Důležitou roli tehdy sehráli sociální pracovníci městského úřadu ve Slavkově, kteří prý manželům doporučili, aby své děti dali do sociálního zařízení Kociánka. „Řekli nám, že tam pojedou na ozdravný pobyt, abysme si my odpočinuli, a že na víkendy budou jezdit domů. Takže je odvezli a do deseti minut tam byla kriminálka,“ konstatoval Lubomír Rosner.

Domů se vrátí také plnoleté děti

Domů se vrací také čtyři dospělé děti z ústavu Kociánka. Pět nedospělých dětí bude muset v Kociánce zatím zůstat. „Soud vydal předběžné opatření o umístění neplnoletých dětí v našem ústavu, musíme počkat na nové rozhodnutí,“ uvedl ředitel Kociánky Jiří Podlucký.

Policie ani státní zástupce po měsíci vazby neupřesnili, jak měli manželé svěřené děti týrat. Soudce, který o vazbě rozhodl, ale tvrdí, že měl v ruce listinné i nelistinné důkazy, které k podezření z týrání dětí zavdávaly příčinu.

Rosnerovým hrozí za týrání dětí dva až osm let vězení. Na bití si prý stěžovali někteří z jejich svěřenců. Mnozí odborníci a obyvatelé Slavkova ale obvinění nevěří. Tvrdí, že si údajné týrání mohl ze msty vymyslet jeden z chlapců, o které Rosnerovi pečovali. Rosnerovi si brali tělesně i mentálně postižené děti, které mají jinak malou šanci dostat se do rodiny. Domácností manželů prošlo v posledních více než 25 letech 13 dětí. O většinu z nich se nyní starají v Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka v Brně.