Lékař Mikuš obviněný z vraždy se znovu zpovídá před soudem

Praha - Před soud se dnes vrátil případ lékaře Vladimíra Mikuše, jenž byl odsouzen k šestiletému vězení v souvislosti se zmizením Marcely Sekáčové loni v únoru. Soud vynese verdikt pravděpodobně v polovině září. Mikuš byl původně obžalován z vraždy, kvůli chybějícímu tělu oběti ale soud nakonec čin překvalifikoval na ublížení na zdraví s následkem smrti. Zvrat do případu však přinesl nález těla. Mikuš i přes důkazy v neprospěch obhajoby tvrdí, že je nevinen.

První den nového líčení vypovídali svědci a předloženy byly také znalecké posudky. Před stejný senát, který letos na jaře odsoudil Vladimíra Mikuše k šesti letům vězení, předstoupil znovu například manžel Marcely Sekáčové, který identifikoval její šperky.

Znalecké posudky zpřesňovaly především okolnosti nálezu těla před dvěma měsíci. Podle znalců leželo tělo Sekáčové svázané a zabalené do černých pytlů v Orlíku déle než tři měsíce. Uloženo bylo v zelené plastové truhle, která byla zatížena kameny. Byly v ní také navrtány otvory, aby se potápěla rychleji. V domě Mikuše policie našla vrtáky a prokázala, že jimi bylo vrtáno do zeleného plastu.

Podle výpovědi lékaře, který prováděl pitvu, byla Sekáčová udušena, nikoli uškrcena. Senát by tak mohl čin překvalifikovat na vraždu zvlášť brutálním způsobem, za kterou pachateli hrozí až výjimečný trest. Udušení stanovili znalci jako téměř jistou příčinu smrti, jak k němu přesně došlo se stanovit nepodařilo. V truhle se našla také vystřelená nábojnice s pepřovou náplní.

Případ Mikuš

Milenecký pár se znal z práce. Po zmizení Sekáčové před rokem a půl se slehla zem i po Mikušovi. Policie poté zjistila, že odcestoval do Německa, kde byl na žádost českých úřadů zadržen. Mrtvolu ženy našli letos v červnu rybáři v Orlické přehradě. Testy DNA následně potvrdily, že šlo právě o Sekáčovou. Násilnou smrt pak prokázala pitva.

Tělo bylo nalezeno jen několik dnů před zahájením odvolacího řízení. Odvolací soud proto původní šestiletý trest zrušil a Vladimír Mikuš je opět místo z ublížení na zdraví viněn z vraždy. Hrozí mu tak až patnáctiletý trest, svou vinu ale popírá. Jeho obhájce navíc při odvolacím jednání novinářům naznačil, že by Mikušovu nevinu mohly potvrdit nové důkazy. Bližší podrobnosti však neuvedl.

Vladimír Mikuš před soudem
Zdroj: ČT24