Pět dětí Rosnerových zůstane asi mimo rodinu několik měsíců

Slavkov u Brna - Děti pěstounů Blaženy a Lubomíra Rosnerových ze Slavkova u Brna nejspíš zůstanou v Ústavu sociální péče pro tělesně postiženou mládež Kociánka v Brně. Vedení zařízení plánuje jejich pobyt jako dlouhodobý a nyní je připravuje na školu. Budou ji navštěvovat na Kociánce. Do slavkovské školy, kam chodily před prázdninami, se nevrátí. Děti jsou v zařízení kvůli podezření, že je pěstouni týrali.

Zaměstnanci Kociánky podle ředitele počítají s tím, že pět nezletilých svěřenců zůstane v zařízení prozatím do listopadu. „Je možné, že kauza bude odložena. Pak by se vše úžasně zrychlilo. Pakliže tam ale něco je, šlo by to k posouzení Okresního soudu ve Vyškově,“ řekl ředitel Kociánky Jiří Podlucký s tím, že pak by se věc protáhla, a děti by na Kociánce zůstaly déle.

K Rosnerovým, kteří se v pátek vrátili domů z asi měsíčního pobytu ve vazbě, se v neděli z Kociánky už vrátily čtyři dospělé dcery. Dívky i rodiče mohou podle Podluckého nyní dalších pět dětí v Brně navštěvovat.

Manželé Rosnerovi…

…vychovávali za 26 let své pěstounské kariéry 15 dětí, převážně mentálně postižených nebo Romů. Jejich okolí je za to obdivovalo a před třemi lety jim prezident Václav Klaus udělil medaili. Letos proto veřejnost šokovala zpráva o policejním vyšetřování vedeném kvůli údajnému týrání dětí. Jak přesně manželé dětem měli ubližovat, policie nezveřejnila. Okolí rodiny však informacím o týrání nevěří.