Násilné a vulgární počítačové hry si v Česku mohou koupit i malé děti

Praha - Evropská unie opakovaně kritizuje Česko za to, že nijak neomezuje prodej počítačových her. I malé dítě si tak u nás může obstarat hru drsnější a vulgárnější, než jsou nepřístupné firmy. Také psychologové varují, že některé hry můžou mít negativní následky. Stát ale zatím žádná opatření nechystá.

Staň se i ty teroristou! Zabij co nejvíc důchodců a ušetři tak státu na důchodech! Svlékni sexy kočku a dělej si s ní, co chceš! To je jen pár příkladů z návodů na hraní počítačových her. Ty přitom hrají čím dál mladší děti – u nás ale chybí předpis, který by jejich přístupnost rozděloval podle věku.

Počítačovým hrám se přitom přičítá vliv na některá neštěstí, která se v minulosti stala. Třeba masakr v německém Erfurtu na jaře roku 2002. Devatenáctiletý student gymnázia tehdy zastřelil 16 spolužáků a učitelů. Podle posudků našel vrah inspiraci ve hře Counter strike.

„Tyto hry můžou mít negativní vliv na psychiku dětí a ty se pak pod jejich vlivem mohou dopustit nějakého trestného činu,“ varuje soudní znalec Karel Humhal.

 Většina evropských zemí proto dostupnost her přísně omezuje. Třeba ve Velké Británii a Německu hrozí obchodníkovi za prodej hry nezletilému vysoká pokuta nebo vězení. Násilné hry se tam navíc musí lišit od skutečnosti. „Třeba ve válečných hrách, kde je běžné, že se střílí do lidí, tak krev není červená, ale je zelená,“ vysvětluje Otto Jerman z asociace počítačových heren.

V Česku zatím ani není jasné, kdo má počítačové hry na starosti. Po zániku ministerstva informatiky si dohled nad jejich prodejem přehazují hned tři ministerstva. Žádné z nich ale změnu nechystá. Chybějící úpravu by mělo v budoucnu nahradit nařízení Evropské unie, které by přístupnost některých her omezovalo.