Nehrajme si s PVC, varuje kampaň ekologů

Praha - Začátek školního roku je za dveřmi, rodiče školáků proto vyrazili do papírnictví a dalších obchodů za nákupy školních pomůcek. Ne všechny jsou však bez závad, jak by se mohlo na první pohled zdát. Podle Miroslavy Jopkové z ekologického sdružení Arnika je největší hrozba skrytá hlavně ve výrobcích z PVC.

Obaly na sešity, gumy nebo penály jsou rizikové pomůcky, které používají děti během výuky prakticky denně. A právě penály obsahují často PVC. „Chtěla bych varovat všechny rodiče, aby nekupovali výrobky z PVC, které je nechvalně známo tím, že se do něj musí přidávat změkčovadla,“ říká Jopková a dodává, že se velmi často jedná o látky, které působí negativně na zdraví člověka. Mohou totiž poškodit třeba reprodukční či hormonální systém.

Právě dnes budou na tiskové konferenci představeny výsledky rozboru školních pomůcek, které sdružení Arnika v rámci kampaně Nehrajme si s PVC zadalo certifikované laboratoři IC ve Zlíně.

Podle Jitky Sosnovcové ze Státního zdravotního ústavu jsou nejvíce nebezpečné hračky pro děti do tří let. „Věk hraje důležitou roli, protože děti mají s hračkami intenzivní kontakt,“ tvrdí Sosnovcová. Rodiče by se tak měli pozorně dívat na informační značky na výrobcích. Bezpečnost výrobku udává značka CE, naopak před rizikem varuje trojka v trojúhelníku - tehdy jde právě o výrobek z PVC.

Hitem letošního roku jsou známé postavičky z filmů na pomůckách pro nejmenší, starší školáci si pak vybírají hlavně batohy, které mají také kapsu na notebook. Většina výrobků je však kvůli nízké ceně dovážena z Asie. „Spousta českých výrobců se deklaruje jako tuzemští výrobci, ale produkty jen dováží z Asie,“ vysvětluje Sosnovcová. Na půdě Evropské rady se proto připravuje návrh nové směrnice na hračky, která bude daleko přísnější než ta stávající.