Odvolací soud potvrdil trest za brutální vraždu kladivem

Olomouc - Čtyřiadvacetiletý Radim Halamíček si za brutální vraždu kladivem na Novojičínsku odpyká s konečnou platností 14 let ve vězení. Rozhodl o tom dnes odvolací Vrchní soud v Olomouci, a potvrdil tak rozsudek ostravského krajského soudu, proti kterému se mladík odvolal. Muž kladivem v opilosti ubil šestapadesátiletého muže, známého jeho otce. Na hlavě mrtvého znalci napočítali 26 ran.

„Odvolání obžalovaného jsme zamítli jako zcela nedůvodné. Potvrdili jsme čtrnáctiletý trest za trestný čin vraždy spáchaný zvlášť surovým způsobem. Trest je zcela přiměřený a zákonný, muž se navíc vraždy dopustil ve zkušební době předchozího podmíněného odsouzení pro majetkovou trestnou činnost,“ uvedl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy. Kvůli podmínce tak kromě trestu za vraždu ve vězení stráví ještě dalších sedm měsíců.

Halamíček dnes po soudcích žádal, aby mu trest zmírnili a umístili jej do mírnějšího typu věznice. Hájil se tím, že soud řádně nepřihlédl k tomu, že se doznal a svého činu upřímně lituje. Podle soudců jsou však všechny tyto okolnosti zohledněny. „Na druhou stranu nelze přehlédnout zvlášť surový způsob provedení a jeho dosavadní trestní minulost. Byl několikrát řešen i pro přestupky násilného charakteru. Proto je trest přiměřený,“ doplnil mluvčí soudu.