Ježek: Zrušení soutěže na knihovnu by ČR mohlo stát miliardu

Praha - Ředitel Národní knihovny (NK) Vlastimil Ježek nezruší soutěž na novou budovu, jak mu doporučil Úřad na ochranu hospodářské soutěže. V dopise ministru kultury Václavu Jehličkovi napsal, že by to mohlo vést k arbitrážnímu sporu s jejím vítězem, případně i s dalšími účastníky. Českou republiku by tak spor mohl stát i více než miliardu korun. Nad Českem už přitom visí hrozba placení přibližně 9 miliard korun za prohranou arbitráž s firmou Diag Human. Za údajné nedodržení soutěžních podmínek už byla na knihovnu podána žaloba a trestní oznámení.

Koncem minulého týdne ministr kultury Václav Jehlička vytkl Ježkovi chyby, které podle něj při přípravě stavby nové knihovny učinil. Měl přitom k dispozici stanovisko ÚOHS, podle kterého byla soutěž na knihovnu nezákonná. Ježek naopak kritizuje hlavně magistrát za nesplnění slibu o prodeji pozemku.

ÚOHS: Soutěž byla nezákonná

Podle Ježka dospěl antimonopolní úřad k takovému názoru jen na základě dvou částečně protichůdných právních stanovisek z Právnické fakulty UK a Evropské komise. Ta ale nevyhodnotila postup jako nezákonný, předmětnou soutěží se vůbec nezabývala. ÚOHS tvrdí, že i přes podklady svědčící o nezákonnosti soutěže nemůže zahájit řízení o porušení zákona. To Ježkovi připadá stejné, jako „kdyby soudce řekl, že toho pána neodsoudí, protože nemůže, ale že stejně ví, že tu babičku zabil“.

Gordion: Knihovna zákon neporušila

Podle právního rozboru firmy Gordion, která se zabývá problematikou veřejných zakázek, NK zákon neporušila. Zadavatel soutěže se řídil pravidly mezinárodní organizace a nebyl povinen znát příslušnou evropskou směrnici. Navíc z ní prý přímo nevyplývá závazek financovat zakázku z peněz mezinárodní organizace.

Vyřeší spory ombudsman?

Ježek doufá, že postoje všech stran pomůže prošetřit ombudsman, kterému dnes odeslal dopis. Ministerstvo kultury totiž také chtělo od ÚOHS vědět, zda může být na základě vítězného návrhu vypsáno výběrové řízení na projekt. Antimonopolní úřad říká, že nikoli, Gordion konstatuje, že ano. Podle zákona je to údajně možné v případě, kdy se prokáže, že předmět veřejné zakázky může být realizován pouze jedním dodavatelem kvůli specifičnosti zakázky či zvláštních okolností, za nichž je zadáván.