Politici i odborníci nejsou spokojeni se systémem umazávání bodů

Praha - Od začátku září začne platit zákon, kdy se řidiči budou moci zbavovat trestných bodů. Pomůže jim k tomu speciální kurz, který je však možný absolvovat pouze na autodromu v Mostě. To se nelíbí nejen opozičním, ale i vládním poslancům a odborníkům. Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky se však situace změní, a to na začátku příštího roku, kdy vznikne dalších pět školících center.

Umazávání trestných bodů dnes odmítají jak opoziční, tak vládní poslanci. Zástupcům koaličních stran, které schválily zákon prosazující i školící střediska, vadí především to, že v Česku bude pouze jediné místo, kde budou kurzy probíhat.

„Měli jsme představu, že středisko bude v každém kraji, když ne v každém kraji, bude alespoň čtyři nebo pět středisek,“ řekl v pořadu Události, komentáře poslanec ODS Karel Sehoř o svých představách o naplňování zákona.

Opoziční poslanci se školením souhlasí, ale domnívají se, že by měla probíhat v docela jiných podmínkách. Místo na speciálním polygonu, kde se i bezúhonní řidiči učí zvládat krizové situace, chtějí opoziční poslanci, aby kurzy probíhaly v běžném provozu. Zároveň by podle nich školení měla mít poučnou stránku. „Bylo by možná dobré rozšířit osnovu také o to, aby se řidiči účastnili likvidace havárií a podobně,“ navrhl poslanec ČSSD Miloslav Kala.

Podobné názory jako opozice zastává také odborná veřejnost. Prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek se domnívá, že systém je nastaven tak, že nebude funkční a efektní. Podle Ječmínka je autodrom v Mostě určen pro řidiče, kteří se chtějí zdokonalit ve svých jízdních schopnostech, a ne pro ty, kteří se dopustili přestupku. „Řekněte mi, kolik řidičů získalo body za to, že se jim zadní náprava dala do smyku,“ argumentuje Ječmínek. Ječmínek zároveň poukázal na německou praxi, kde školitelé a psychologové probírají s řidičem jeho přestupky individuálně.

Systém měl být podle Ječmínka spuštěn až tehdy, kdy budou střediska vybudována plošně ve všech krajích a budou probíhat na základě kvalitního personálního obsazení.