Stále více Čechů žádá v Kanadě o azyl, Česko se obává znovuzavedení víz

Praha - O azyl v Kanadě se po zrušení vízové povinnosti v listopadu uchází stále více Čechů. Počet zájemců sice ještě nedosahuje azylového boomu v roce 1997, který byl podnětem k zavedení víz, situace však vyvolává napětí na obou stranách. Obě země se dohodly na spolupráci, která by vedla ke snížení počtu českých žadatelů o azyl. Chtějí tak zabránit případnému zrušení bezvízového styku. Podle premiéra Topolánka jsou motivací Čechů k odchodu především ekonomické důvody.

Převážná většina žadatelů je romského původu, stejně jako v roce 1997. Tenkrát Kanada od českých občanů dostala 1 221 žádostí a azylantská vlna ji vedla k zavedení vízové povinnosti.

Počet žadatelů o azyl

  • 1996 - 2000: 1 677 (azyl získalo 962)
  • 1997: 1 221
  • 2000: 53
  • Listopad 2007 - červenec 2008: 470

"Rostoucí počet českých žadatelů může vyústit ve stav, kdy se situace pro kanadské ministerstvo občanství a přistěhovalectví, zodpovědné za kanadskou vízovou politiku, stane nadále neúnosnou," obává se české ministerstvo vnitra, že by se v nejhorším případě mohla situace opakovat.

Česká i kanadská strana doufají, že se jim podaří nastavit mechanismy ke snížení počtu žádostí. Podle kanadské ministryně pro občanství a imigraci Diany Finelyové ale není rozhodně důvod k panice - počet žadatelů o azyl je jen jedním z více než desítky kritérií, která úřady při posuzování vízové politiky berou v potaz.

Topolánek: Důvody odchodu jsou ekonomické, o porušování lidských práv nejde

I premiér Mirek Topolánek po dnešním zasedání vlády ujistil, že zrušení bezvízového styku nehrozí. Předseda vlády se se svým kanadským protějškem v únoru dohodl, že Kanada začne jednání o změně statutu České republiky jako země bezpečného původu.

„To by definitivně vyřešilo tento problém, protože má zcela zjevně ekonomický, ne jiný charakter,“ uvádí Topolánek, co je podle něho motivem k odchodu Čechů.

Dodal, že pokud by kanadská strana žádosti o azyl akceptovala, pokládalo by to Česko za „nepřípadné“, protože „ochrana lidských práv u nás není diametrálně odlišná od ochrany práv v Kanadě“.

Na azyl se v Kanadě čeká téměř v bavlnce

Podmínky pro uchazeče o azyl jsou v Kanadě poměrně příjemné. Příslušný úřad zkoumá žádost zhruba čtrnáct až šestnáct měsíců. Do rozhodnutí dostane žadatel ubytování a měsíční příspěvek ve výši několika tisíc korun. Může se také rozhodnout, jestli bude, nebo nebude po dobu čekání pracovat.

  • Udělování víz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/101/10003.jpg
  • Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/371/37027.jpg