Česko na summitu EU nebude hledat viníka, ale soustředí se na pomoc Gruzii

Praha - Mandát, se kterým pojede premiér Mirek Topolánek v čele české delegace na mimořádný summit EU, je podle slov ministra zahraničí Karla Schwarzenberga "poměrně volný". Konkrétnější kroky záleží na vývoji diskuse v rámci unie. Podporujeme EU ve snaze, aby ujednání, které bylo usneseno, bylo také uskutečněno: Zachováme zásady územní celistvosti a suverenity Gruzie a soustřeďujeme se na to, co můžeme opravdu udělat, tedy pomoci v rekonstrukci země, uvedl Schwarzenberg. Vláda se tak v mandátu vyvarovala "hodnotících soudů" a označování viníků, jak po včerejší schůzce s prezidentem Klausem přislíbila.

I premiér Topolánek potvrdil, že mandát české delegace na summitu získá konkrétnější obrysy až podle probíhající diskuse. „Evropská unie některé věci může, některé ne - ty patří do gesce jiných organizací - my se omezujeme v mandátu na věci, které EU může nebo musí,“ uvedl.

Takovou věcí je podle něho právě snaha o rekonstrukci Gruzie. Podle vládních představitelů je třeba, aby se Česká republika i ostatní unijní účastníci diskuse soustředili „více na přítomnost a budoucnost než na minulost“, zejména na to, „co máme dělat v příštích týdnech a měsících“.

Plán obnovy země po válečném konfliktu by se měl podle českého ministra zahraničí týkat celého území Gruzie, tedy včetně Abcházie a Jižní Osetie. Spolupracovat při pomoci by Česko, respektive unie, mělo i se sousedními státy.

Najít společnou řeč nebude pro sedmadvacítku lehké

Najít společnou řeč pro všechny země sedmadvacítky bude na summitu EU zřejmě těžké. Pravděpodobně dojde ke shodě na obecné proklamaci, podobné té, která následovala ruské uznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie. Tedy důrazné odmítnutí ruského kroku jako kroku proti územní celistvosti a suverenitě Gruzie.

Řeč dojde zřejmě také na dohody upravující vztahy mezi unií a Moskvou. Zastavení jednání podporují některé východoevropské země nebo Británie a Švédsko, proti je například Německo.

Klaus i vláda: Nehledejme viníky a soustřeďme se na to, na čem se shodneme

Na mandátu pro českou delegaci se kabinet usnesl na dnešním zasedání. Pozvánku k účasti dostal i prezident Václav Klaus, s nímž se Vondra, Topolánek a Schwarzenberg sešli včera na Pražském hradě, aby sladili pohled na rusko-gruzínský konflikt.

To se jim ale nepodařilo - zatímco vláda považuje za viníka situace na Kavkaze Rusko, Klaus takový jednostranný pohled odmítá a přiklání se ke gruzínskému podílu na vině. Odlišný názor na situaci v Gruzii je prý také důvodem, proč na jednání ministrů dnes - i přes výslovné pozvání - nepřišel.

Premiér Topolánek uvedl, že prezidentovu účast na zasedání vlády sice považoval za užitečnou, ale Klausovo rozhodnutí nepřijít respektuje a jeho motivaci chápe.

"Mrzí, nemrzí, to do politiky nepatří …

… Shodli jsme se, že se pokusíme v mandátu vynechat hodnotící soudy, kdo co zavinil, a budeme se soustředit na věci, v nichž určitá jednota je: humanitární pomoc a pozorovatelská role EU."

/premiér Topolánek o Klausově nepřítomosti na jednání vlády/

Podobný názor jako prezident má i šéf ČSSD Jiří Paroubek. Vláda podle něj neměla v předchozích týdnech vyjadřovat tak jednostranné stanovisko. „Není dobré ani to, že prezident říká něco jiného než vláda,“ dodal. „Kdo co zavinil, nechme historikům. Já si myslím, že to, co vláda řekla, mělo své opodstatnění,“ uzavřel smířlivě vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Karel Schwarzenberg na TK po jednání vlády
Zdroj: ČT24