Přísnější kontroly STK mají zamezit podvodům s auty

Praha - Ministerstvo dopravy chce přísněji dohlížet na stanice technických kontrol. Nový centrální informační dohled má zabránit tomu, aby auta ve špatném technickém stavu dostávala technické osvědčení. Dosavadní namátkové kontroly výjezdového týmu ministerstva vnitra a policejní kontroly přímo na silnicích, tak nebudou jedinými mechanizmy ministerstva.

Ministerstvo dopravy dostávalo doposud informace o zkontrolovaných autech se zpožděním. Díky novému elektronickému systému je bude dostávat už v průběhu kontroly. To usnadní práci výjezdovým týmům. „Cíl je jednoznačný, to aby se do provozu nedostávala vozidla ve špatném technickém stavu,“ říká mluvčí Ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Ne všechny stanice plní své povinnosti zodpovědně. V loňském roce přišli o licenci tři. Elektronický systém bude podávat informace o dodržování zavedeného postupu. „Zda bylo vozidlo na lince, zda byly provedeny všechny předepsané kontrolní úkony a zda bylo vozidlo správně klasifikováno podle tříd A, B a C,“ konstatuje Hanzelka.

Podle Předsedy profesní kontroly STK Jiřího Rejmonta vznikly STK na přání státu, který chtěl, aby vozidla na českých silnicích dosahovala lepšího technického stavu. Tuto službu ovšem platí majitel auta, který chce samozřejmě co nejjednodušeji dostat platnou technickou prohlídkou. „To pochopitelně nahrává některým pracovníkům těchto stanic, kteří se chtějí nezákonně obohatit,“ říká Rejmont.

Ze začátku bude ministerstvo monitorovat 10 procent stanic

Ministerstvo bude nejdříve kontrolovat pětatřicet z 350 stanic technické kontroly. Postupně by ve všech měly být i průmyslové kamery. To by mělo zabránit prohřeškům jako je takzvané omlazování aut nebo výměnám identifikátorů a nemělo by se stávat ani to, že při dalších kontrolách typ motoru nebude souhlasit s typem auta.

Stanice využívají často obchodníci s ojetými auty. Jen v loňském roce jich bylo do České republiky dovezeno 213 tisíc. Všechna musí mít český technický průkaz, i když už třeba mají zahraniční osvědčení.