Vondra: Konflikt v Gruzii poznamenal vztahy mezi unií a Ruskem

Praha - Úterní zasedání vlády jen potvrdilo dosavadní pozici české vlády: obnova Gruzie a zachování její územní celistvosti a suverenity. Právě postojem celé Evropské unie se bude zabývat pondělní summit, svolaný francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Vicepremiér Alexandr Vondra k situaci pro ČT poznamenal, že je třeba dát jasně najevo, že konflikt v Gruzii poznamenal vztahy mezi Evropskou unii a Ruskem, a to ovlivní i případná jednání o strategickém partnerství. Původ problému je podle Vondry mimo jiné i v tom, že Gruzie dosud není členem NATO.

„Podpora Gruzie a snaha udržet jeji celistvost je zcela zásadní. Pokud by totiž Rusko ve své aktivitě dostalo zelenou, hrozí brzy stejné nebezpečí Ukrajině. My bychom se pak opět museli vyrovnávat s ruskými mocenskými zájmy na našich hranicích, což si z minulosti dobře pamatujeme,“ podává Vondra pro Českou televizi jeden z důvodů postoje české vlády. Svůj postoj chce česká vláda deklarovat i tím, že hodlá navrhnout svolání konference o ekonomické pomoci Gruzie. „Že stojíme za integritou Gruzie, musíme podepřít něčím konkrétním. Chceme proto navrhnout svolání konference, na které se Západ dohodne na ekonomické pomoci Gruzii. Také je třeba dát jasně najevo, že vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem jsou poznamenány, a to ovlivní i případná jednání o strategickém partnerství.“

Kromě politických vztahů s Ruskem jde i o ekonomiku 

Velkým tématem jsou stále ekonomické a hospodářské vztahy s Ruskem a rizika, která by mohla důraznější evropská role přinést. „Vztahy mezi Evropou a Ruskem v energetické oblasti jsou vyrovnané. Každý dodavatel potřebuje odběratele, stejně jako naopak. Rusko nechce nikdo izolovat, snažíme se dosáhnout takové politiky, abychom mohli Rusko ovlivňovat žádoucím způsobem. Co se stalo, nesmíme tolerovat, řešením ale není izolace Ruska,“ říká Vondra.

Řešení problému - gruzínské členství v NATO a v EU

Původ celého problému vidí Vondra jasně. „Kdyby dříve začala jednání o gruzínském členství v NATO, Rusko by nemělo tak jasnou zelenou. Stejně tak by se prezident Saakašvili nenechal tak lehce vyprovokovat k akci. Evropa nechala v klíčové zakavkazské oblasti geopolitické vakuum. A takový prostor přirozeně vyvolává mocenské pnutí, kterého Rusko využívá. Jedná se zároveň o jedinou alternativní trasu energií, kterou Rusko nekontroluje. Zájmem Evropy je, aby takových cest bylo co nejvíce.“

Jedním ze způsobů, jak pozdržet ruské aktivity, by bylo začít jednání o vstupu Gruzie do Evropské unie. Argumentem je, že členem se stalo Rumunsko, od Gruzie jen málo hospodářsky odlišné. „Takový krok se na summitu nedá připravit a za daných okolností by nepadl na úrodnou půdu. Přirozenější cestou než Evropská unie se zdá NATO,“ vysvětluje Vondra a vzápětí dodává: "Gruzínskou nezávislost by výrazně posílila ekonomická pomoc. U nás málo známým faktem je, že Česká republika je jedním z nejvýznamnějších investorů v Gruzii - české firmy vlastní skoro polovinu energetiky a zdravotnictví. I proto by měla Česká republika usilovat o to, aby Gruzie nepadla.