Topolánek: Roli hlídacího psa lidských práv plní ministryně Stehlíková dobře

Praha - Vůbec nelituji, že zrovna naše vláda zřídila funkci ministra pro lidská práva a menšiny, ujistil premiér Mirek Topolánek Džamilu Stehlíkovou po dnešní kontrole jejího resortu. "Existuje několik ministerstev, u nichž o nutnosti toho, aby zůstala, celkem pochybuji, existují ale i nově zřízená, u kterých nepochybuji, že to byl dobrý krok," řekl předseda vlády. Do první skupiny řadí ministerstvo pro místní rozvoj, do druhé pak Stehlíkové resort, který je podle něho "měřítkem civilizační úrovně společnosti".

"Silní se o sebe postarají sami, úroveň každé společnosti se měří právě tím, jakým způsobem se umí postarat o ty slabé,„ dodal Topolánek. Některé skupiny, vyloučené z “mainstreamu společnosti", vyžadují zvýšenou pozornost vlády, a tu jim pomáhá zajistit právě ministerstvo pro lidská práva a menšiny.

Jde o resort, který podle premiéra nemá jít proti ostatním, ale naopak s nimi spolupracovat - za klíčové pomocníky přitom považuje ministerstva vnitra, spravedlnosti, zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

V ochraně slabých chce ministerstvo pokračovat i nadále

Ve své činnosti by ministerstvo mělo pokračovat i v následujících měsících a letech, věří Topolánek. „Jsme špičkovou zemí z hlediska legislativy vztahující se k domácímu násilí,“ podpořila jeho přání Džamila Stehlíková.

K tématům, které má podle ní ministerstvo před sebou, patří prevence násilí ve společnosti a také ochrana dětí před lehkými drogami. Za úspěch pak označila schválení zákona o tzv. stalkingu neboli nebezpečném pronásledování.

Topolánkovo turné: pochvaly i dárky

V rámci svého turné po ministerstvech navštívil dnes Mirek Topolánek tři - kromě resortu Džamily Stehlíkové také ministra kultury Václava Jehličku a ministryni obrany Vlastu Parkanovou (oba KDU-ČSL). S jejich prací byl Topolánek podle svých slov spokojen. Oba ho na oplátku obdarovali - Jehlička stojanem na svíčku ve tvaru lidské hlavy od Maxima Velčovského, Parkanová - jako praktická žena - vojenskou uniformu pro premiérova ročního syna.

Setkání ministryně Stehlíkové a premiéra Topolánka
Zdroj: ČT24/www.vlada.cz