Rekonstrukce přerovského železničního uzlu bude stát tři miliardy

Přerov - Tři miliardy korun půjdou v příštím roce do Přerova na rekonstrukci železničního uzlu. Investor, kterým je Správa železniční dopravní cesty, hodlá pokrýt náklady z fondů Evropské unie. V plánu má opravit tři podjezdy, most i nádraží.

Během první etapy rekonstrukce, která odstartuje v příštím roce, se na rok a půl uzavře podjezd v ulici Kojetínská, v Lověšicích a Mádrův. Ten bude zcela neprůjezdný rok a půl. „Největší zásah bude u mostu přes Bečvu. Místní komunikace pod mostem, který vede za areál Prechezy, bude asi nejvíce postižená touto uzavírkou,“ vysvětluje Josef Zadina ze Správy železniční dopravní cesty v Olomouci.

Do roku 2012 investor zrekonstruuje celou trať od Horní Moštěnice po Přerov. Po tuto dobu budou vlaky jezdit minimálně po dvou kolejích. Zbrusu nový kabát dostane také zchátralé nádraží, které již léta není pro Přerov dobrou vizitkou.

Nádraží bude přestavěno podle evropských norem. Zastřešení bude pět a půl metru nad temenem kolejí, ale v projektu je zachován jeho původní historický ráz. „Je to památka našich předků a naší snahou je nejen stavět něco supermoderního, ale i zachovat původní ráz,“ říká projektant Stanislav Vávra.

Až do října budou probíhat úpravy projektu. Na podzim investor zažádá o vydání stavebního povolení a samotné rekonstrukce začnou v březnu 2009.